Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 16.08.2023

На Чернігівщині відновили вирощування їстівних равликів

Вважається, що споживання равликів позитивно впливає на людський організм. Зокрема їх радять їсти для профілактики атеросклерозу, зниження рівня холестерину в крові, укріплення серцево-судинної системи, при захворюваннях печінки, а також людям, які страждають порушенням кальцієвого балансу в організмі.

До повномасштабної війни розведення равликів в Україні називали доволі перспективним бізнесом. Здебільшого для українців страви з равликів – незвичні, тому українські ферми переважно орієнтовані на експорт продукції, зокрема до таких країн, як Італія, Франція чи Іспанія, де населенню молюски смакують, передає ait-magazine.

На Чернігівщині равликова ферма є в селі Отрохипід Остром. Її власниця Наталія Сарнацька розповідає, що бізнесу вже п’ять років. Утім, нині справа просувається дуже повільно.

Торік ми взагалі стали. А цьогоріч трішечки запустилися, – розповіла підприємиця.

Цьогоріч на фермі прогнозують, що вдасться виростити не дуже великі обсяги равликів. Можливо, кілограмів 200-300. Але остаточно це буде зрозуміло восени.

Потрібно попрацювати, аби з ікринок виростити равликів. І справа ця починається весною. Маленькими вони їдять рапс, а потім, як мальочок його з’їдає, ми дрібно мелемо зерно кукурудзи і цим кормом підгодовуємо равликів. Головне дотримуватися технологій, – пояснює власниця ферми.

Нагадаємо, харків’яни Юлія та Микола Герасименки заснували равликову ферму у дворі свого приватного будинку. Пів року тому російська ракета знищила їхню автомайстерню, і сім’я залишилася без засобів до існування, тоді й вирішили зайнятись власною справою. Повернувшись до Харкова після евакуації купили перше поголів’я молюсків.

Зауважимо, культура споживання равликів в Україні невпинно розвивається. Вже сьогодні маємо низку підприємств, котрі готові пропонувати незвичний делікатес.

Завдяки зусиллям Держпродспоживслужби та українських дипломатів у межах роботи щодо підтримки українських компаній та усунення технічних перешкод у жовтні відкрито новий ринок для українського експорту равликів, призначених для споживання людиною.

 

landlord.ua