Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.05.2023

На Одещині почали сіяти рис

Цього тижня в Кілійській громаді на Одещині розпочалася посівна кампанія рису. Про це пише yug.today.

3 травня, запустили воду на рисові системи: запрацювала насосна станція «НС-2» Кілійської РЗС для затоплення рисових чеків СВК «Маяк» на площі 402 га.

Як розповів голова Кілійської громади В’ячеслав Чернявський, цієї весни, як і у 2022 р., рисом будуть засіватися понад 2 тис. га. Хоча в довоєнні роки цей показник був вдвічі більшим — під вирощування «білого золота» відводилося близько 4,5 тис. га.

Зазвичай починають сіяти рис десь приблизно з середини квітня, а закінчують роботи до дев’ятого травня. Але цього року внаслідок непростих погодних умов ці строки суттєво зрушилися, бо холод впливає потім на майбутні сходи рису та врожай в цілому.

«Другим проблемним моментом для кілійських рисоводів, що супроводжує їх із початком війни в Україні, залишаються обмежені технічні можливості для внесення добрив на плантації — є заборона це проводити за допомогою авіації. Інколи непорозуміння виникають і з дронами, за допомогою яких на рисові поля «розпорошуються» рідкі міндобрива. Вони просто падають та розбиваються», — йдеться у повідомленні.

Окрім того, лише в одного з шести господарств є спеціалізована техніка, яка може розсипати сипучі добрива «по воді». Інші рисоводи «підгодовують» ґрунт практично вручну, тому не поспішають збільшувати посівні площі.

Попри те, що є певні негаразди в посівній кампанії та вирощуванні «білого золота», рисоводи цього року очікують вдвічі більший врожай, ніж минулої осені.

«Показники врожайності цього року будуть значно кращими. Якщо минулоріч на Кілійщині фермери збирали в середньому по 1-2 тонни рису з одного гектара, то восени прогнозується 4-5 т/га «білого золота», — додав очільник громади.

У Кілійському міжрайонному управлінні водного господарства, своєю чергою, поінформували, що цьогоріч будуть задіяні під вирощування всього 20% рисових систем від наявних (заплановано 2052 га).

 

kurkul.com