Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 22.12.2020

На порталі Дія.Цифрова освіта з’явився серіал про цифрові технології для людей з інвалідністю

21 грудня 2020 року Міністерство цифрової трансформації України разом із Фондом Східна Європа презентували інклюзивний освітній серіал «Цифрові технології для людей з інвалідністю». 

Серіал налічує 10 серій, має вбудовані титри українською мовою та переклад жестовою мовою. Безкоштовно ознайомитись з освітнім серіалом можна на порталі Дія.Цифрова освіта.

Участь в освітньому серіалі взяли:
  • Уляна Пчолкіна, громадська діячка, телеведуча, лідерка ГО «Група активної реабілітації» та координаторка напрямку інклюзіі StarLightMedia
  • Дмитро Щебетюк, громадський діяч, засновник організації «Доступно.UA», автор проекту Рейтингу доступності міст України «Тостер», спортсмен, блогер, ведучий рубрики «Інклюзія» програми #@)₴?$0 від «Телебачення Торонто».
  • Віталія Ясінко, гідеса музею «Третя після опівночі», співробітниця школи-інтернат №5.
  • Олександр Гордійко, директор Навчально-інформаційного комп’ютерного центру УТОГ
  • Наталія Кравцова, перекладачка жестової мови
  • Андрій Корнієнко, експерт із жестової мови
  • Вадим Вінниченко, експерт з медіадосліджень і жестової мови
  • Дмитро Гладчук, начальник управління моніторингу дотримання прав людини МВС.
Освітній серіал охоплює теми:
  • Як вбудована функція допомагає людям із порушеннями слуху або зору.
  • Програми для озвучення друкованого тексту.
  • Месенджери та особливості їхнього використання для людей з інвалідністю.
  • Купівля найпотрібніших товарів та послуг онлайн.
  • Дистанційна освіта для людей з інвалідністю.
  • Інтернет-технології для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що згідно із соціологічним дослідженням 2019 року, 65% людей з вадами слуху зацікавлені у навчанні цифрових навичок.

“Ми зробили цей освітній серіал максимально доступним — в ньому є як вшиті субтитри, які можна зчитувати без звуку, так і переклад жестовою мовою. В цілому, тема доступності та інклюзії є також пріоритетом для Першої леді України, Олени Зеленської. Нагадаю, за ініціативи першої леді Олени Зеленської Мінцифри запускає проект Дія.Безбар’єрність” — наголосила Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації.

Президент Фонду Східна Європа Віктор Лях зауважив необхідність подбати про те, щоб люди з інвалідністю мали достатньо навичок, знань, мотивації та розуміння IT-продуктів. Тому Фонд Східна Європа підтримав створення такого курсу, який розміщено на платформі Дія.Цифрова освіта — найкращій, напевно, платформі в країні для навчання цифрових навичок.

“У непрості часи, коли світ охопила пандемія, багато процесів, перейшли у цифровий вимір. Для людей з інвалідністю, світ новітніх технологій вже давно став першим помічником у реалізації себе та своїх потреб. На мою думку, серіал підвищить обізнаність як суспільства, так і людей з інвалідністю, про можливості, які існую вже зараз та можуть з’явитися у найближчому майбутньому, що може суттєво покращувати якість життя цих людей”, — підкреслила Уляна Пчолкіна, співведуча серіалу.

Серіал реалізовано ГО «Паросток» у межах конкурсу IT-ініціатив #HackCorona in Ukraine, який проводився Мінцифрою та Програмою EGAP, що виконується Фондом Східна Європа та фінансується Швейцарією. Подкаст-партнер освітнього серіалу — Радіо Сковорода.

Онлайн-трансляція презентації освітнього серіалу доступна на YouTube-каналі Кабміну.

Джерело: Урядовий портал.