Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 01.10.2013

На внутрішньому рику нерафінованої соняшникової олії зберігається тенденція до зростання цін

Повільні темпи збирання врожаю можуть призвести до зниження обсягу виробництва соняшника в цих країнах. В РФ на початку тижня було зібрано лише 1,7 млн. тонн соняшника в порівнянні з 2,1 млн.тонн на відповідний час минулого року на фоні збільшення середньої врожайності з 17 ц/га в 2012 році до 22 ц/га в поточному році. В Україні зібрано 3,3 млн.тонн соняшника (3,7 млн.тонн на аналогічну дату минулого року),  а середня врожайність зросла з 15 ц/га до 18 ц/га. Як результат низьких темпів збору врожаю, можливе відновлення зростання внутрішніх цін на соняшник в країнах даного регіону.

В 2013/2014 МР прогнозується валовий збір насіння соняшника на рівні 8,5 млн. тонн, що на 5,5% більше, ніж в минулому сезоні. По прогнозам експертів МЕРТ, очікувані обсяги сировини та наявні переробні потужності дозволять збільшити виробництво рослинних олій у порівнянні з минулим маркетинговим роком на 1,3% – до 3,7 млн. тонн, в т.ч. соняшникової олії до 3,6 млн.тонн. Експорт та імпорт рослинних олій, згідно прогнозам експертів, очікується майже на рівні показників минулого маркетингового року та досягне 3,3 млн.тонн та 300 тис.тонн відповідно. Попит внутрішнього ринку на олії рослинні оцінюється в 625 тис.тонн, з нього фонд споживання – 585 тис.тонн.

На українському експортному ринку нерафінованої соняшникової олії зберігається тенденція зростання цін. Дана ситуація, за повідомленнями спеціалістів компаній, пов’язана із зниженням прогнозних оцінок валового збору соняшника в Росії та Україні внаслідок несприятливої погоди,  яка ускладнює процес збору врожаю.