Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.11.2022

На Волині відкрили унікальний – прикордонний – індустріальний парк

Індустріальний парк NOVO було відкрито в місті Нововолинськ (Волинська область). Голова керуючої компанії заявив, що вже є попередні домовленості про зобов’язання увійти в індустріальний парк з підприємствами зі сфери переробки риби, виробництва харчової продукції та логістики.

Унікальність цієї площадки в тому, що індустріальний парк NOVO знаходиться за 20 хвилин від Польщі, а це робить резидентів парку автоматично експортно орієнтованими, бо поряд європейський ринок збуту.

В Уряді покладають великі надії саме на таку модель розвитку української експортно-орієнтованої промисловості в найближчі роки.

«Індустріальні парки мають стати реперними точками росту української економіки. Саме вони сьогодні є одним із важливих механізмів, що сприяють покращенню інвестиційної привабливості регіонів та можуть стимулювати їхній економічний розвиток. Ефект росту у середньостроковій перспективі може розширюватися по мірі долучення нових підприємств до індустріальних промислових парків та збільшення обсягів виробничої діяльності, у т.ч. зовнішньоекономічної, з урахуванням оновлення потужностей підприємств та можливого долучення додаткових трудових ресурсів», – заявив Перший заступник Міністра економіки України Денис Кудін, який взяв участь у відкритті NOVO.

В Уряді нагадали, що для резидентів індустріальних парків законом передбачені економічні стимули:

  • звільнення від імпортного ПДВ і мита при імпорті нового обладнання;

  • звільнення від податку на прибуток на 10 років у разі ведення діяльності в межах індустріального парку;

  • пільгові ставки податку на нерухомість і плати за землю від місцевої влади.

«Крім того, органи місцевого самоврядування отримують право надавати пільги за місцевими податками. Це створює умови для нових робочих місць і зростання доходів місцевих бюджетів. Керівники громад, які виграють конкуренцію за промислові інвестиції, забезпечать своїм регіонам довгостроковий розвиток», – пояснив Народний депутат України, заступник голови Комітету ВРУ з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Він зазначив, що після того, як у червні Верховна Рада схвалила податкові та митні стимули для індустріальних парків, керівники громад “здули пил з проектів”, які передбачали їх створення та розвиток. Особливо активний цей процес у західних областях країни. Вони залучають до себе промисловців, які релокують виробництва зі східних регіонів. Галичина, Буковина, Закарпаття й Волинь раніше не мали слави розвинутих індустріальних центрів, але тепер отримали унікальний шанс ними стати.

«Під час війни індустріальні парки можуть стати точками розвитку для української економіки. Адже передбачені на законодавчому рівні економічні стимули для резидентів дають змогу побудувати завод, зекономивши 25% інвестицій. Тобто власники зекономлять чверть інвестицій порівняно з ділянкою, яка знаходиться за 100 метрів від індустріального парку, не кажучи про сусідні країни ЄС, де сума інвестицій буде більшою на 30-40%. Тобто, розвиваючи культуру індустріальних парків в Україні, ми відроджуємо економіку і промисловість, даємо змогу українському бізнесу не їхати від війни у країни ЄС, а залишатися в Україні», – сказав голова і засновник керуючої компанії Нововолинського індустріального парку Олександр Бондаренко.

За попередніми оцінками, з урахуванням пільг, термін окупності інвестицій у підприємство на території індустріального парку NOVO може скласти 4-5 років залежно від типу бізнеса. Звісно, все залежить від бізнес-моделі, конкуренції та розміру інвестицій.

Довідково:

Нововолинський індустріальний парк NOVO займає територію площею 20 гектарів. Має всі підведені комунікації: воду, газ, електроенергію. Також має залізничну колію вздовж ділянки, сам індустріальний парк виходить фасадом на нову трасу Р-15 Ковель-Володимир-Волинський-Червоноград-Жовква в напрямку Львова.

www.me.gov.ua