Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 11.05.2022

“Нафтогаз” очікує від “Газпрому” продовження оплати транзиту та готовий до нового арбітражу

НАК “Нафтогаз України”, який повідомив “Газпрому” про неможливість далі здійснювати транзит через окуповані РФ території і запропонував йому змінити точку входу, очікує на продовження оплати “Газпромом” за будь-якого його рішення, заявив голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко.

“Пам’ятається мені, що у 2019 році ми з (главою правління “Газпрому”) Міллером підписали транзитний контракт із положенням “качай або плати”. Тому чи подавати газ для транзиту – це право “Газпрому” вирішувати. А от платити, навіть якщо не подаєш газ – це борг за контрактом”, – написав Вітренко у фейсбуці.

Він наголосив, що якщо не буде оплати, “то виглядає так, що має бути новий арбітраж”.

“Можемо повторити”? – підсумував голова правління “Нафтогазу”, який уже мав успішний досвід Стокгольмського арбітражу із “Газпромом”.

ОГТСУ неодноразово попереджав “Газпром” про загрози транзиту через дії окупаційних сил, контрольованих Росією, і вимагав зупинити втручання у роботу об’єктів, але ці звернення були проігноровані.

В результаті 10 травня “Оператор ГТС України” повідомив про настання форс-мажорних обставин, які унеможливлюють подальше транспортування газу через ГВС “Сохранівка” та прикордонну компресорну станцію (КС) “Новопсков”, що знаходяться на окупованій території Луганщини.

У зв’язку з цим ОГТСУ повідомив “Газпром”, що з 07:00 11 травня 2022 року для виконання транзитних зобов’язань перед європейськими партнерами в повному обсязі та згідно з умовами договору можливе тимчасове перенесення недоступних потужностей з фізичної точки з’єднання “Сохранівка” на точку “Суджа”, розташовану на контрольованій Україною території.

“Газпром” увечері у вівторок відкинув підстави оголошення Києвом форс-мажору з транзиту, заявив про неможливість перенаправлення обсягів.

 

ua.interfax.com.ua