Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.09.2019

Нацбанк дозволив продавати державні боргові облігації на міжнародних торговельних платформах

Національний банк та Міністерство фінансів погодили зміни до положень НБУ, якими дозволили продавати облігації внутрішньої державної позики на міжнародних електронних майданчиках.

Про це повідомляє прес-служба Нацбанку, пише Громадське.

Зазначається, що наразі держоблігації продають через електронну платформу «ОВДП-online», однак надалі планують продавати державні цінні папери на визнаних у світі майданчиках. Це зробить державні облігації України більш популярними, що дозолить залучати значно більше фінансування.

«У планах Міністерства фінансів та Національного банку — сконцентрувати розміщення на сучасних IT-платформах, які уможливлять швидке і зручне проведення операцій з розміщення ОВДП, і у перспективі дозволять розширити коло первинних дилерів завдяки залученню іноземних учасників», — повідомляють у Нацбанку.

Нагадаємо, що напередодні у Мінфіні провели аукціон з продажу ОВДП, за підсумками якого залучили до бюджету 16,5 млрд грн.

Зазначимо, що на зниження ставок за державним боргом вплинули одразу дві події: зменшення облікової ставки до 16,5% річних та підвищення кредитного рейтингу України агенцією Fitch.

Дане розміщення уряду є найбільш успішним від початку вересня. На першому у вересні аукціоні з продажу ОВДП Мінфіну вдалося залучити 1,9 млрд грн, а під час попереднього аукціону з продажу облігацій Мінфін залучив до бюджету 1, 77 млрд грн.

Водночас протягом останніх тижнів Мінфін продовжує зменшувати обсяги випуску облігацій, запроваджуючи обмеження на продаж короткострокових облігацій. Так, на початку серпня Мінфін продав облігацій на 2,66 млрд грн, хоча у липні під час аукціону залучив 17,2 млрд грн.

Зазначимо, що 17 липня Мінфін продав облігацій на рекордну суму — 33,3 млрд грн. Зокрема, уряд залучив 1 мільярд доларів від продажу боргових облігацій.

Раніше повідомлялося, що обсяг інвестицій іноземців у державний борг України зріс у 8 разів.

Також нерезиденти рекордно наростили обсяги інвестування в державні облігації України. Крім цього, іноземні інвестори активно скуповують гривні та єгипетські фунти, а також цінні папери, номіновані у цих валютах.

Зазначимо, що зі зростанням обсягів купівлі державних облігацій іноземцями часто пов’язують значні ризики для стабільності курсу гривні. Так, купуючи державні облігації, інвестори сприяють зміцненню гривні, однак коли термін дії цих облігацій завершується, то іноземні інвестори забирають номінал облігацій та відсотки за ними, обмінюючи ці кошти на іноземну валюту. Це несе загрозу стабільності гривні та призводить до зростання курсу валют.

Нагадаємо, що 11 червня Міністерство фінансів України вперше випустило державні облігації терміном на 6 років.