Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.12.2021

Названо ТОП-10 імпортерів українського меду

Обсяг експорту українського меду суттєво знизився в 2021 р.

Про це говориться у повідомленні бджолосадиби «Знатний мед» на сторінці у Facebook.

Як зазначається, особливістю поточного року стало суттєве зменшення експорту українського меду за кордон: за даними Держстату, експорт меду за січень-жовтень 2021 року склав 40,9 тис. т, тоді як у минулому році він сягнув рекордної цифри — понад 80 тис. т.

«За підсумками 2021 року, експорт може скласти близько 50 тис. т, що трохи більше 60% від показника попереднього року», — говорить співвласник ТМ «Знатний Мед» Валерій Курейко,

На думку експерта, скорочення медозборів у багатьох країнах Європи, продовження пандемії та підвищений попит на натуральний мед мали б призвести до збільшення експорту, але на практиці цього не сталося. Незважаючи на збільшення вартості експортованого меду (з $1,8 у 2019 р. до $2,37 у 2021 р.), приорітетом для бджолярів, що є безпосередніми виробниками меду, став внутрішній ринок.

«Однією з основних причин скорочення експорту в 2021 році є підвищення цін та збільшення попиту на внутрішньому ринку України. У цій ситуації багато пасічників почали продавати мед внутрішньому споживачу. В результаті, внутрішнє споживання меду збільшилося і перевищило обсяги експорту,» — вважає Валерій Курейко.

Крім дрібного та середнього опту, коли мед продається у відрах 10-20 л, на внутрішньому ринку мед продається фасованим — у скляних баночках від 100 мл та у пластиковій тарі від 0,3-0,5 до 1-3 л., у тому числі, брендований та з етикетками, де вказано виробника.

На першому місці у січні-жовтня за поставками українського меду знаходяться країни ЄС: найбільші обсяги експорту до Польщі та Німеччини. Також до десятки найбільших країн, куди експортується український мед, входять США та Японія. Загалом ТОП-10 виглядає так:

Польща — 13 тис. тонн;

Німеччина — 7,7 тис. тонн;

США — 2,3 тис. тонн;

Бельгія — 2,2 тис. тонн;

Литва — 2,1 тис. тонн;

Чехія — 1,6 тис. тонн;

Франція — 1,5 тис.тонн;

Данія — 1,3 тис. тонн;

Японія — 1,0 тис. тонн;

Угорщина — 1,0 тис. тонн.

Імпорт меду склав 41,3 т з  Румунії, Польщі, Німеччинии та невизначені країни.

Експорт живих бджіл: 165,9 т до РФ, Молдови, Азербайджану, Узбекистану, Канади, Казахстану.

Імпорт живих бджіл: 36,6 т з Словаччини, Бельгії, Туреччини, Польщі.

agroportal.ua