Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.01.2021

НЕС-2030: учасники широкої дискусії обговорили розвиток підприємницької культури та креативних індустрій

За участі представників Кабінету Міністрів України, Офісу Президента, експертного та бізнес-середовища 26 січня відбулися два круглих столи в межах широкого обговорення Національної економічної стратегії-2030.

Учасники заходів обговорили вектори НЕС-2030 — «Розвиток індустрії гостинності та креативних індустрій» та «Розвиток підприємницької культури і регуляторної політики».

Як зазначив під час першої зустрічі Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, креативна економіка виступає «м’якою силою, яка позиціонує Україну у світі». За його словами, у 2019 році вага креативної економіки складала майже 4% доданої вартості в Україні.

«Ми плануємо запустити в Україні креативні хаби як простори для розвитку креативного бізнесу, розширити грантові можливості, які надають наші державні інституції… На базі креативних хабів функціонуватимуть програми менторства та інкубації креативних стартапів, інвестиційні пітчинги, тренінги тощо. Також планується запустити систему кеш-рібейтів для іноземних виробників кіно, які почали проявляти великий інтерес до зйомок в Україні — це має стати найпотужнішим стимулом для розвитку кіно у державі», — зазначив Олександр Ткаченко.

Директор Центру економічного відновлення Кирило Криволап підкреслив, що серед пріоритетів Національної економічної стратегії-2030 у цьому напрямку — створення доступних фінансових можливостей для креативних підприємців, покращення системи освіти та розвиток компетенцій.

«Існує прямий взаємозв’язок між рівнем розвитку креативних індустрій та ВВП країни.  У сучасному світі креативні індустрії зростають іноді навіть швидше, ніж інші галузі. Одне з чотирьох робочих місць у світі створюється саме у галузі креативних індустрій або сфері гостинності та туризму», — зазначив Кирило Криволап.

У свою чергу заступник Міністра культури та інформаційної політики Лариса Петасюк наголосила, що важливим є розширення доступу представників сфери креативних індустрій до позикового фінансування. Зокрема, йдеться про доступність пільгового кредитування «5-7-9».
Як зазначила Голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів, наразі потрібно працювати над розвитком більш ефективного управління галуззю туризму та гостинності, а також забезпеченням сталого розвитку ринкової екосистеми.

«Для цього, зокрема, на основі державно-приватного партнерства має бути створена  Національна туристична організація України, яка відповідатиме за маркетинг й зможе стало й спільно з бізнесом просувати країну на цільових ринках для залучення більшої кількості туристів», — підкреслила Мар’яна Олеськів.

Під час другої зустрічі з обговорення векторів «Розвиток підприємницької культури і регуляторної політики» НЕС-2030 представники міністерств та державних органів, які залучені до розвитку малого та середнього бізнесу (МСБ), розповіли про свої напрацювання та бачення пріоритетів довгострокової економічної стратегії.

За словами Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка, розвиток підприємницької культури та регуляторна політика — «найбільш концентрований блок» Національної економічної стратегії-2030, оскільки питання підприємництва та умов ведення бізнесу стосуються ключових державних політик у сферах енергетики, промисловості, державних закупівель, фінансово-кредитної, інноваційної, інвестиційної діяльності тощо.

«Ключовими векторами розвитку НЕС-2030 визначено розвиток екосистеми підтримки бізнесу, розширення доступу до фінансування та спрощення регуляторного середовища», — зазначив Ігор Петрашко.

Керівник Центру економічного відновлення Кирило Криволап також наголосив, що питання розширення доступу малого та середнього бізнесу до фінансування є одним з пріоритетних аспектів, які дозволять забезпечити розвиток МСБ.

Як наголосила заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ірина Новікова, розвиток підприємництва для будь-якої країни — це базис для конкурентних відносин та підвищення якості життя населення.

«Нашою амбітною ціллю є зміна іміджу держави в очах підприємців. Ми повинні перейти від перепонів до партнерства», — підкреслила Ірина Новікова.
Важливим напрямком НЕС-2030 є розвиток екосистеми підтримки бізнесу — йдеться про ініціативи і платформи, які полегшують доступ до освіти та консультаційних послуг для підприємців. Під час зустрічі заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан наголосила, що за неповний минулий рік понад півмільйона підприємців скористалися платформою Дія. Бізнес.

Як зазначила старший радник Проекту з політики МСП Forbiz Наталія Баландіна, її команда готова передати свої напрацювання і долучитися до роботи команди, яка наразі напрацьовує вектори Національної економічної стратегії на довготерміновий період.

Нагадаємо, на основі широкого обговорення НЕС-2030 буде розроблено проект рішення Уряду щодо формування економічної політики до 2030 року, затверджено Пріоритети для Програми дій Уряду на 21-23 рр. та перелік пріоритетних законів на наступні три роки. Процес розробки НЕС-2030 є відкритим та прозорим. Цей документ не тільки демонструє економічний потенціал держави, але й пропонує конкретні механізми для його реалізації з чіткими строками та KPI.

Джерело: Урядовий портал.