Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 07.05.2021

Нова модель ПСО щодо населення на ринку е/е має захистити малозабезпечені верстви населення і відповідати інтересам генерації

Нова модель спецобов’язків із забезпечення електроенергією населення (ПСО), розробку якої розпочало Міністерство енергетики, має передбачати адресну підтримку вразливих верств населення і відповідати інтересам задіяної в ній генерації, заявило Міненерго в четвер.

“Нова модель у першу чергу має забезпечувати соціальну функцію держави з адресної підтримки малозабезпечених верств населення”, – йдеться в повідомленні міністерства на сайті.

Водночас у Міненерго зазначили, що одним із ключових орієнтирів у роботі над проектом є узгодженість моделі ПСО з державними підприємствами, на які покладено обов’язки, – ПрАТ “Укргідроенерго” і НАЕК “Енергоатом”.

“Але не менш важливим є врахування можливостей розвитку наявних та побудови нових потужностей для державних підприємств галузі”, – зазначили в міністерстві, не уточнивши подробиць.

Як повідомлялося, глава Міненерго Герман Галущенко в день його затвердження на посаду 29 квітня анонсував нову модель ПСО до 1 липня 2021 року замість тієї, яка почала діяти з 1 травня терміном на два місяці.

За його словами, нова модель враховуватиме всі питання забезпечення населення електроенергією, зокрема розглядається питання формування тарифів залежно від обсягів споживання.

Згідно з ПСО з 1 травня, ціну електроенергії для населення збережено на рівні 1,68 грн/кВт-год.

Водночас ПрАТ “Укргідроенерго” і НАЕК “Енергоатом”, задіяні в ПСО, з 1 червня 2021 року мають продавати постачальникам універсальних послуг (ПУП), що забезпечують ресурсом побутових споживачів, електроенергію безпосередньо, оминаючи ДП “Гарантований покупець”.

Відразу після виходу постанови “Енергоатом” заявив, що його втрати від роботи за новою моделлю ПСО сягнуть щонайменше 3 млрд грн. Свою позицію генкомпанія аргументувала тим, що “Енергоатом” повинен буде компенсувати ПУП фінансові витрати в разі, якщо вони після сплати тарифів на передачу, розподіл і постачання матимуть на розрахунки з генерацією менше ніж 10 грн/МВт-год. Водночас НАЕК зазначила, що лише у шести із 24 ПУП формується позитивний залишок грошових коштів для придбання продукції у компанії.

Зі свого боку друга задіяна в ПСО компанія – ПрАТ “Укргідроенерго”, яка зобов’язана купувати електроенергію в торговельній зоні “острів Бурштинської ТЕС” і продавати її за ціною близько 10 грн/МВт-год ПУП у цій зоні в погодинних обсягах, необхідних для потреб побутових споживачів, заявила, що її втрати від нової моделі спецобов’язків сягнуть близько 2,3 млрд грн.

ua.interfax.com.ua