Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.09.2021

Нове покоління системи електронних платежів НБУ запрацює з серпня 2022 року

Нове покоління системи електронних платежів (СЕП) Національного банку України запрацює з 20 серпня 2022 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

“З 20 серпня 2022 року запрацює нове покоління системи електронних платежів Національного банку України – на базі міжнародного стандарту ISO 20022 та в цілодобовому режимі (24/7). Це дасть банкам та бізнесу нові можливості, підвищить безпеку платежів”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, завдяки впровадженню міжнародного стандарту ISO 20022 платіж збагатиться додатковою інформацією, а значну кількість процесів під час оброблення платежів можна буде автоматизувати.

“Осучаснення СЕП відповідно до міжнародного стандарту ISO 20022 дасть можливість модернізувати фінансову інфраструктуру, підвищити конкурентоспроможність України та сприятиме її інтеграції зі світовими ринками, що вже працюють за цим стандартом. Ми впевнені, що банківська система здатна успішно та вчасно перейти на цей новий стандарт і зробити його затребуваним та зручним як для клієнтів, так і для банків”, – зазначив заступник голови НБУ Олексій Шабан.

Терміни переходу на нове покоління СЕП визначені в постанові Правління Національного банку України від 16 вересня 2021 року № 93 “Про запровадження міжнародного стандарту ISO 20022 у платіжній інфраструктурі України”. Постанова № 93 поширюється на учасників СЕП – банки України, Державну казначейську службу України, Національний депозитарій України тощо.

Зокрема, для злагодженого переходу на модернізований режим роботи учасники СЕП зобов’язані: до 31 жовтня 2021 року підключитися до тестового стенду (працює з 1 квітня цього року) для комплексного тестування взаємодії з осучасненим поколінням СЕП та до 20 серпня 2022 року внести зміни до регламентів роботи своїх систем автоматизації, формування балансів за день та іншої звітності.

Як відомо, система електронних платежів Національного банку України — загальнодержавна платіжна система, що забезпечує здійснення розрахунків між банківськими установами, органами державного казначейства на території України із застосуванням електронних засобів приймання, оброблення, передавання та захисту інформації.

 

www.ukrinform.ua