Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 31.08.2020

NOVUS отримав кредит від ЄБРР

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та український продовольчий рітейлер Новус Груп (NOVUS) сприяють впровадженню сучасних стандартів рітейлу та логістики – будівництвом першого “зеленого” розподільного центру площею понад 40 000 квадратних метрів у столиці України, та нових магазинів по всій країні.

Як повідомляє прес-служба NOVUS, загальна інвестиційна програма в розвиток інфраструктури, масштабування мережі та прогресивні впровадження становить понад 200 мільйонів доларів. ЄБРР підтримує NOVUS пакетом фінансування $100 млн, з яких $35 млн буде синдиковано з комерційними банками.

NOVUS побудує і обладнає більше 30 нових магазинів до кінця 2022 року, що збільшить вдвічі загальну кількість супермаркетів рітейлера в Україні.

Раймондас Туменас-інвестор і президент компанії NOVUS: «Вітаю колектив NOVUS з отриманням кредиту ЄБРР. Бажаю успіху в реалізації намічених планів. Все більше покупців відкривають для себе магазини Новус і це надихає всю команду виправдати таку довіру. Ми продовжуємо інвестиції в Україну, в успіх якої я щиро вірю».

Марк Петкевич-генеральний директор NOVUS: «Укладення даної масштабної угоди – це величезний крок вперед, новий етап стрімкого і якісного розвитку мережі, впровадження глобальних прогресивних нововведень. Міжнародні стандарти якості, клієнтоорієнтованість і поліпшення процесів для нас завжди пріоритетні. Даний кредит-велика підтримка для експансії ринку, а також реалізації «зелених» ініціатив NOVUS. Це доказ того, що компанія досягла необхідного рівня ділової зрілості, щоб заслужити довіру у найбільшого міжнародного фінансового інвестора в Україні.

Ми дякуємо власникам компанії та нашим партнерам-ЄБРР за підтримку «зелених» інвестицій та вагомий внесок у розширення нашої мережі. Дякуємо за довіру і віру в нашу компанію».

Компанія NOVUS з 2013 року є одним з ключових клієнтів ЄБРР в роздрібному секторі країни. За сім років співпраці з банком були підписані кредитні договори на суму 75 мільйонів доларів. Відносини NOVUS та ЄБРР перейшли зі стадії банк-клієнт у партнерську та довірчу співпрацю. Фінанси були спрямовані на розвиток мережі в Києві та області. За цей період мережа масштабувалася, значно збільшивши оборот магазинів, що дозволило увійти в ТОП-5 найбільших мереж рітейлу в Києві. Фінансова допомога та експертні консультації банку допомогли компанії NOVUS стати еталоном з точки зору корпоративної соціальної відповідальності, сумлінності, принципів екологічного та соціального менеджменту.

Перший «зелений» розподільний центр, на будівництво якого в тому числі буде використана частина кредитних коштів, – це сучасний логістичний об’єкт, який відповідатиме принципам екологічного будівництва Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM), площею понад 40 000 квадратних метрів. Безфреонові і безаміачні системи охолодження, які будуть встановлені в цьому центрі, є новинкою для українського ринку харчового рітейлу. Його відкриття дозволить істотно поліпшити ланцюжок поставок продуктів в магазини, оптимізувати перевезення і логістику: скоротити час доставки і відповідно забезпечити клієнтів мережі максимально якісним і різноманітним асортиментом.

Грантове фінансування для проекту надано урядом Японії та Європейським Союзом через Центр фінансування та передачі технологій у сфері кліматичних змін ЄБРР (FINTECC). Ключовий аспект ініціативи – це впровадження сучасних технологій та інновацій.

Олексій Панасенко-операційний директор NOVUS: «На сьогоднішній день ми багато уваги приділяємо розвитку компанії в напрямку енергозберігаючих технологій та екологічності бізнесу. Постійно вдосконалюємо обладнання, що використовується в наших магазинах, активно використовуємо екологічно чисті матеріали. Екологічна чистота і відповідальність бізнесу – одна з ключових вимог сучасного суспільства. Саме для наших клієнтів, для задоволення їхніх потреб ми розвиваємо ці напрямки. Це частина внутрішньої ДНК нашої компанії -те, про що ми думаємо, говоримо, робимо, до чого прагнемо. Працюємо доводячи відданість своїй місії – бути гідними довіри і піклуватися про клієнтів».

Основне завдання мережі NOVUS – забезпечити покупців якісним, широким асортиментом продукції в просторих і комфортних магазинах, надаючи високі європейські стандарти обслуговування і щодня доводячи, що NOVUS – вартий довіри.

NOVUS представлений на українському ринку з 2009 року і входить в Литовську групу BT Invest, яка інвестує і в інші сектори України під брендами Stolitsa Group, Retroville, і EVT. Сьогодні NOVUS – одна з найуспішніших і перспективних мультиформатних мереж в Україні. Загальна площа торгових комплексів становить понад 220 000 кв.м. щодня більше 5500 співробітників забезпечують якість і зручність покупок. Компанія NOVUS сповідує філософію свіжих, здорових і смачних продуктів. В асортименті більше 50 000 найменувань різних категорій товарів: продуктів харчування і Non-food сегмента, також широкий асортимент ексклюзивної продукції. А саме – продукції власного виробництва «Майстри Смаку», та власного імпорту, який завозиться в Україну виключно для торговельної мережі. Товарообіг мережі NOVUS в 2019 році склав 11,5 млрд грн. У 2020 році прогнозується відкрити до 8 нових магазинів. Компанія розвиває торгові об’єкти різних форматів площею від 400 до 7000 кв.м, в тому числі – франчайзингові.

ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. З початку діяльності в країні Банк взяв на себе зобов’язання з надання майже €14,4 млрд в рамках 476 проектів в країні.