Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 08.02.2022

Обсяги виробництва електроенергії на АЕС не впливають на ціну на РДН – Енергоатом

Робота атомної генерації усіма 15-ма енергоблоками не має впливу на ціноутворення на ринку “на добу наперед” (РДН).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Енергоатом.

“Ми стверджуємо, і нижченаведені статистичні дані це доводять, що обсяги виробництва електроенергії Енергоатомом не впливають на ціну на ринку на добу наперед, яка сьогодні залишається ціноутворювальною на ринку електроенергії України”, – йдеться у повідомленні.

У компанії зазначають, що стрімке падіння ціни електроенергії на РДН, починаючи з 24 січня, було обумовлене зменшенням купівлі на цьому сегменті у години 01:00-07:00. При цьому зменшення ціни спостерігається й нині, коли Енергоатом зменшив обсяги виробництва електроенергії.

Згідно проведеного компанією аналізу ринку, з 1 лютого покупці електроенергії почали виставляти заявки, що можуть бути задоволені лише за умови низької ціни на РДН. Такі дії в Енергоатом назвали “новим шаром маніпуляцій”, адже в результаті не може піднятися вище сформованого попитом рівня.

В Енергоатомі стверджують, що при подачі подібних заявок покупці не купують весь необхідний їм обсяг електроенергії, маючи змогу докупити її на балансуючому ринку.

“На нашу думку, поточна кризова ситуація почне виправлятися, коли ті,хто продає, повернуть попит на РДН. Це відновить ціну до попереднього стабільного рівня”, – прокоментували в Енергоатомі.

Компанія також підтримала рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), спрямоване на стабілізацію ринку.

Як повідомлялося, НКРЕКП встановила тимчасове мінімальне цінове обмеження на внутрішньодобовому ринку електроенергії (ВДР) у розмірі 105% від ціни на ринку “на добу наперед” (РДН). Рішення було прийняте з метою стабілізації ситуації на ринку електроенергії.

Наприкінці січня – на початку лютого 2022 року внаслідок значного профіциту спостерігалося перетікання обсягів електроенергії між сегментами ринку та значне коливання цін. Зокрема, в окремі періоди обсяги продажу на ВДР зрівнювались з обсягами продажу на РДН, що суперечить концепції функціонування ринку електричної енергії.

 

www.ukrinform.ua