Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 14.11.2019

Огляд світового ринку нафти за першу декаду листопада

У першій декаді листопада вартість нафти на європейському ринку дещо підвищилась та трималась у вузькому діапазоні 60-62 дол. США/бар.

Відповідно до даних, оприлюднених Міненерго США, у серпні цього року добуток нафти зріс на 5% від показників попереднього місяця та досяг 12,365 млн. бар./добу. Згідно з даними Міненерго РФ,  аналогічний показник склав 11,304 млн. бар./добу. Як зазначено у доповіді ОПЕК, добуток нафти в Саудівській Аравії склав 9,844 млн. бар./добу. Таким чином, США продовжують закріплювати позиції світового лідера за обсягами добутку чорного золота.

Підтримку вартості нафти на світовому ринку надали новини щодо досягнення домовленостей між США та Китаєм з ключових питань торгівельної угоди.

Саудівська Аравія зробила заяву щодо підвищення цін на свою нафту для споживачів в усіх регіонах, а на азійських ринках, які історично є ключовими, – премія буде рекордно високою з 2014 р.

Варто відзначити, що підвищення цін на легкі сорти нафти є очікуваним, оскільки з нового року починають діяти нові вимоги міжнародної морської організації ООН щодо вмісту сірки в судновому паливі до 0,5% задля зниження шкідливих викидів в атмосферу. Тож переробка легкої нафти стає ще більш вигідною, на відміну від важких сортів нафти. Тому можна очікувати додаткових дисконтів до вартості Urals.

Тиск на вартість нафти на світовому ринку спричиняють статистичні дані щодо зниження індексу ділової активності Китаю за жовтень цього року до 49,3 пунктів (49,8 – у вересні). Інвестори турбуються, що при зниженні темпів зростання найбільшої економіки світу, попит на нафту також буде знижуватись.

Варто додатии, що на кінець місяця запланована зустріч ОПЕК+. Багато експертів не бачать передумов для посилення намірів ОПЕК+ щодо подальшого скорочення обсягів добутку нафти, що в умовах уповільнення світової економіки може мати надлишки пропозиції нафти на світовому ринку, і як наслідок – зниження вартості нафти на початку наступного року до 50 дол. США/бар. з теперішніх 62 дол. США/бар.

Матеріал підготовлено експертами управління досліджень нафтогазопродуктів ДП «Держзовнішінформ».

Ознайомтеся з переліком послуг управління досліджень нафтогазопродуктів ДП «Держзовнішінформ» за посиланням http://bit.ly/2pmCa82