Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.10.2021

Олексій Любченко: Завдання Уряду – зниження рівня тіньової економки з 30% до 25%

Завдання Уряду – зниження рівня тіньової економіки з 30% до 25%. Про створення спеціальної міжвідомчої робочої групи з детінізації економіки, перші висновки та результати її роботи розповів Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Олексій Любченко в інтерв’ю «Дзеркалу тижня».

«Наше завдання – зниження рівня тіньової економіки з 30% до 25%. Звісно, передусім за рахунок підакцизних товарів: алкоголю, сигарет і палива. Але є і несподіванки. Наприклад, у нас найбільший рівень тінізації у фінансовій сфері. Ми не звертали на це уваги раніше. Але статистика — вперта річ. Тому постійними нашими партнерами тепер є Нацкомісія з цінних паперів і фондового ринку та Національний банк. Намагаємося зрозуміти причини й інституційно їх усунути. Законодавство переглянути, нормативну базу», – розповів Олексій Любченко.

Щодо методів детінізації економіки, то Олексій Любченко зазначив, що передусім, це буде дерегуляція: «Ми нині з Державною регуляторною службою розглядаємо кейс дерегуляції. І найближчим часом публічно озвучимо результати. З цього треба починати. Однак бізнес у «тінь» заганяють не лише заборони, а й недостатній рівень бізнес-культури. Тобто потрібні й батіг — ефективна робота правоохоронних органів, і пряник — комфортні умови для ведення бізнесу».

Ще одним механізмом боротьби з тіньовою економікою Перший віце-прем’єр-міністр назвав удосконалення аналітичної складової: «У рамках державного візиту президента України Володимира Зеленського в США в мене була зустріч із керівником їхньої Служби внутрішніх доходів Чарльзом Реттігом, і на ній порушували те ж саме питання про посилення аналітичної складової. На жаль, мало людей, які мислять аналітично. А їх ще треба об’єднати в конструктивні групи, з 100% зі спеціалізацією. До того ж іще треба напрацювати стандарти, профілі ризиків, щоб не брати під сумнів роботу цих людей. Тому що контрольована кимось або методологічно неправильна аналітика — теж страшна зброя. Адже якщо сфабриковану аналітику використовувати для вироблення і прийняття державних рішень, буде катастрофа».

www.me.gov.ua