Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 18.07.2022

Оптові ціни на нафтопродукти в Україні знижуються – експерти

Оптові ціни на нафтопродукти в Україні знижуються вже декілька тижнів поспіль.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє видання enkorr.ua з посиланням на дані моніторингу Консалтингової групи «А-95».

Зокрема, у п’ятницю, 15 липня, в середньому по країні бензини оптом можна було придбати за 46 грн/л, що на 2 грн/л нижче від цін п’ятниці попереднього тижня. Дизельне пальне в середньому за тиждень втратило 1,75 грн/л і торгувалося в гурті на рівні 47,25 грн/л.

Бензин 15 липня можна було придбати в межах 44-47 грн/л, що нижче від цін попередньої п’ятниці на 1-2 грн/л. При цьому низка трейдерів розповіли, що на ринку відчувається нестача високооктана з південного напрямку постачання, а західний ресурс А-95 надходить у їхні регіони постійно і ритмічно. На ринку також присутній бензин виробництва малих НПЗ, його можна було придбати цього тижня за 37 грн/л, що на 20% дешевше від пального, виробленого на заводах.

Пропозиції дизельного пального 15 липня перебували у межах діапазону 42-51 грн/л, що також нижче від цін 8 липня на 1-2 грн/л. Дизель виробництва малих НПЗ цього тижня пропонували за ціною 40 грн/л, що на 18% дешевше від дизпального, виробленого на заводах. За інформацією експертів, наступного тижня ресурс дизельного пального виробництва малих НПЗ стартуватиме з 39 грн/л.

Найнижчі ціни на дизель зафіксовано у південному регіоні. Тут торгівля велась у межах 42-45 грн/л, а з п’ятниці попереднього тижня ціна знизилась на 2-3 грн/л.

У західному регіоні дизпальне можна було придбати в діапазоні 43-48 грн/л, що також нижче від цін понеділка попреднього тижня на 2-3 грн/л. У доступі були як автонорми, так і вагонні партії. Ціна на залізничні пропозиції була на рівні 53-54 тис. грн/т.

Дещо дорожче можна було придбати дизельне пальне у північних і центральних регіонах. У цих областях країни дизель пропонувався за цінами 45-50 грн/л, а падіння за тиждень склало 1-2 грн/л. Стабільно дорожче дизельне пальне — у східних областях країни, його можна купити за 48-51 грн/л, що також свідчить про зниження цін на 1-2 грн/л.

За даними консалтингової групи «А-95», темпи постачання на початку липня на 40% перевищують динаміку постачання в червні. За першу декаду липня в Україну імпортовано на 50 тис. т більше дизеля порівняно з таким же періодом червня. Це свідчить про те, що ринок дизпального у липні може бути більшим за обсягом, ніж у попередній місяць.

Як повідомлялося, одним із наслідків російської агресії стала паливна криза в Україні. До війни значну частину потреб у бензинах і дизпальному країна задовольняла за рахунок постачань із росії та білорусі. У 2021 році 62% дизпального й 50% бензину надходило з рф та білорусі. Ще по 10% імпортували з Литви і морем. Тепер ці маршрути втрачено.

Крім того, внаслідок російських атак знищено чи пошкоджено понад 20 нафтобаз та найбільший в Україні Кременчуцький НПЗ.

 

www.ukrinform.ua