Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 20.04.2022

Основною допомогою ЄС для аграрного сектору України стане перегляд експортних квот і їх максимальне скорочення, – Микола Сольський

Через військове  вторгнення росії  в Україну страждає гордість країни – сільське господарство,  яке, за даними Держстату, спільно з сектором лісового господарства та рибництва минулого року становили 10,6% ВВП. Про це італійському інтернет-виданню Аdnkronos розповів Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

“Відсоток втрат сьогодні дуже високий, і його важко підрахувати. Війна все ще триває, і збитки, на жаль, щодня збільшуються. Наразі ми оцінюємо, що посіви зменшаться на 20–30% в порівнянні з минулим роком. Перешкоди, спричинені військовими діями, можуть призвести до зниження якості посівів та врожайності з гектара. За попередніми даними, близько 20–30% площі орних земель можуть залишитися незасіяними. Точна цифра буде відома наприкінці травня, коли посівна кампанія завершиться”, – повідомив Міністр.

Микола Сольський зауважив, що багато фермерів фактично змінюють культуру посівів. Наприклад, ті, хто сіяв минулого року кукурудзу, у цьому році надають перевагу  соняшнику. У результаті урожай кукурудзи дещо зменшиться. Разом із тим, збільшилися посіви сої, ріпаку, ячменю і пшениці.

“За попередніми даними, падіння виробництва в цілому коливається від 40 до 70 % залежно від продукту та ситуації в кожному регіоні”, – додав Микола Сольський.

Щодо експорту, то цього року Україна повинна була експортувати 20 млн тонн пшениці з торішнього врожаю на світові ринки, але зробити це складно, оскільки морські порти заблоковані. У середньому в місяць ми експортувати більше 5 млн тонн зернових, у березні – 1,4 млн тонн, серед них  200 тис.  тонн продовольчої пшениці.

“Найближчим часом зберігається складність експорту, яка, очевидно, також позначиться на  країнах, в які мало бути спрямовано зерно”, – додав Міністр.

Микола Сольський зауважив суттєву активну допомогу Європейського Союзу Україні.

“Основною допомогою є перегляд експортних квот і їх максимальне скорочення – це найважливіша підтримка, яку український аграрний бізнес очікує від країн ЄС. Крім того, ми звернулися з проханням спростити умови транзиту, щоб мати можливість використовувати порти в Балтійському морі та румунські порти в Чорному морі”, – зазначив очільник Мінагрополітики.

“Війна в Україні порушила ринковий баланс, тому треба бути готовими до того, що ціни на продовольство зростатимуть. Це триватиме, поки знову не відновиться нормальний баланс попиту і пропозиції. Сьогодні пропозиція на світових ринках зерна значно впала. І не виключено, що високі ціни на зернові зберігатимуться ще 3–5 років”, – резюмував Міністр.

www.kmu.gov.uа