Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 24.11.2020

Паліативна допомога в Україні: що зміниться наступного року

НСЗУ пропонує збільшити тариф на надання стаціонарної паліативної допомоги в 3,6 рази. Тариф на надання мобільної паліативної допомоги – в 3 рази. 

За оцінкою Українського центру суспільних даних, паліативної допомоги у нашій країні потребують понад 320 тисяч пацієнтів. Члени їхніх родин потребують супроводу та підтримки.

З 1 квітня 2020 року послуга з надання паліативної допомоги увійшла до Програми медичних гарантій. На сьогодні 485 медичних закладів уклали договори про надання паліативної допомоги з Національною службою здоров’я України. Найбільша кількість лікарень, які надають паліативну допомогу за контрактом з НСЗУ у Львівській області – 41. На Дніпропетровщині таких закладів 33. На Харківщині – 25. У стаціонарі надає допомогу 431 медичний заклад. Загалом, на сьогодні, ці заклади отримали від НСЗУ понад 216,8 млн грн.

На надання мобільної паліативної допомоги з НСЗУ мають договори 203 заклади. НСЗУ їм виплатила понад 176 млн грн.

Щоб отримати паліативну допомогу безоплатно, пацієнт має звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря. Він випише направлення на отримання мобільної чи стаціонарної допомоги.

У стаціонарі або вдома пацієнт отримує безоплатно – лікування симптомів захворювання, ефективне знеболення, респіраторну (дихання) та нутрітивну (медичне харчування) підтримку, психологічну допомогу, навчання родини та доглядачів особливостям догляду за людиною, запобіганню можливих ускладнень та дотриманню рекомендацій.

У Програмі медичних гарантій-2021 до вимог мобільної паліативної медичної допомоги медичні експерти пропонують включити можливість повного або часткового забезпечення клінічним ентеральним харчуванням пацієнтів. Пропозиції також стосуються, зокрема, лікування гострого больового синдрому, кисневої підтримки, посилення складу фахівців мобільних паліативних бригад і стаціонарних відділень спеціально підготовленим молодшим медичним персоналом.

Обсяг послуги у 2021 році так само включатиме комплекс медичних та психологічних послуг, відповідно до потреб пацієнта. НСЗУ не планує виділяти з цього комплексу окремі послуги та створювати на основі них окремі пакети паліативної допомоги. Тож заклади, які укладатимуть у 2021 році договір з НСЗУ за пакетом стаціонарної чи мобільної паліативної медичної допомоги, мають забезпечити весь комплекс медичної допомоги.

Також у 2021 році НСЗУ пропонує збільшити тариф на надання стаціонарної паліативної допомоги в 3,6 рази. Тариф на надання мобільної паліативної допомоги – в 3 рази. Але цього вдасться досягти, якщо буде затверджено збільшення бюджету Програми медичних гарантій на 2021 рік до 225 млрд грн.

Джерело: Урядовий портал.