Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 16.04.2021

Парламент планує запровадити додаткові пільги для індустріальних парків

Верховна Рада на позачерговому пленарному засіданні ухвалила у першому читанні зміни до Закону України “Про індустріальні парки” (реєстр. № 4416-1), що передбачає запровадження низки стимулів для залучення в індустріальні парки інвестицій.

Документ за основу підтримали 260 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Мета законодавчих змін – сприяння залученню прямих інвестицій у створення нових виробництв через механізм індустріальних парків завдяки впровадженню додаткових інвестиційних стимулів. Наразі українське законодавство в цій царині “надає лише незначні переваги учасникам індустріальних парків, явно недостатні для того, щоб вони могли стати каталізатором розвитку національної економіки”, – наголошується у пояснювальній записці до законопроєкту.

Серед запропонованих стимулів – компенсація керуючим компаніям, ініціаторам створення – суб’єктам господарювання та учасникам індустріальних парків: 50% витрат на підключення та приєднання до електромереж; компенсація учасникам індустріальних парків відсоткових платежів за кредитами – залежно від частки експорту продукції власного виробництва у загальному доході від їхньої господарської діяльності; часткова компенсація інвестицій учасників індустріальних парків у створення виробництва, здійснених протягом перших трьох років.

Обґрунтовуючи нагальність законодавчих змін, автори нагадують, що чинною редакцією Закону України “Про індустріальні парки” передбачано лише цільове фінансування на безповоротній основі й надання безвідсоткових кредитів для облаштування таких парків, а також звільнення залучених до проєктів суб’єктів господарювання від пайової участі в розвитку інфраструктури населених пунктів.

Тоді як, приміром, в сусідній Польщі, де діють понад 70 індустріальних і технологічних парків, підприємці можуть отримати компенсацію 85% витрат на облаштування інфраструктури та на рекламу, а також гранти на навчання персоналу й фінансову допомогу при інвестуванні в пріоритетні галузі.

За даними Мінекономіки, з 2013 року до Реєстру індустріальних парків включено 47 парків (індустріальний парк “Центральний” у 2018 році виключили з Реєстру). Найбільше парків зареєтровано у 2014 (12) та у 2017 (13) роках. Торік Реєстр поповнився трьома парками, з початку 2021-го — двома.

У регіональному розрізі найбільше індустріальних парків на Київщині (9) і на Львівщині (7). Жодного внесеного до загальнодержавного Реєстру індустріального парку немає у Запорізькій, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях.

www.ukrinform.ua