Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.01.2021

Партнерство з IFC дозволить пришвидшити впровадження світових практик банківського урядування

25 січня, відбулося укладання кредитної угоди між Міністерством фінансів, IFC, членом Групи Світового банку та Укргазбанком з можливістю конвертації кредитних коштів у статутний капітал банку.

Президент України Володимир Зеленський підкреслив, що реформа державного банківського сектору є однією з ключових передумов для зміцнення стійкості фінансової системи України та зростання її кредитного та інвестиційного потенціалу.

«Ми залишаємося відданими своїй меті у створенні надійної та конкурентоспроможної банківської системи, яка в значній мірі перебуватиме у приватній власності і дозволить банкам державного сектору стати ефективними учасниками ринку», — сказав Президент України.

За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, підписана угода — це зразковий приклад успішного реформування державного банківського сектору.

«Ефективний український державний банк вперше отримає міжнародного партнера. Це є найкращим індикатором для підвищення довіри з боку міжнародних інвесторів. Впевнений, що партнерство з IFC дозволить пришвидшити впровадження найкращих світових практик банківського урядування», — зазначив Глава Уряду.

IFC надасть позику у розмірі 30 мільйонів євро, яка створить умови для трансформації банку. Таким чином Укргазбанк стане першим приватизованим великим державним банком в Україні.

Як відзначив Міністр фінансів Сергій Марченко, вихід держави з капіталу Укргазбанку є одним із завдань його Міністерства в рамках реалізації стратегії реформування державного банківського сектору.

«Сьогодні ми зробили один з ключових кроків для досягнення цієї цілі. Крім того, реалізація даної транзакції є виконанням одного із зобов’язань України в рамках спільної з МВФ програми Stand-by. Це також стане потужним сигналом для всіх інвесторів, що країна виконує свої зобов’язання з реформування банківського сектору України та побудови сталої банківської моделі, заснованої на кращих світових практиках», — зауважив під час церемонії підписання тристоронньої угоди Міністр фінансів Сергій Марченко.

Голова Національного банку України Кирило Шевченко зазначив, що укладання цієї угоди є кроком до підвищення конкуренції та інвестиційної привабливості українських банків.

«Наше з урядом спільне завдання на найближчі роки — подальше впровадження кращих практик корпоративного управління. Це в свою чергу дозволить підвищити інвестиційну привабливість наших державних банків та створить можливість для входу якісних інвесторів в їхній капітал. І я впевнений, ми будемо в цьому успішні», — зазначив Кирило Шевченко.

Виконувач обов’язків Керуючого директора та Виконавчого віце-президента IFC Стефані фон Фрідербург зі свого боку підкреслила, що впродовж кількох років IFC підтримує прагнення Укргазбанку, допомагаючи йому задавати тон в секторі, орієнтованому на зелене фінансування.

«Наразі він стане прикладом для інших державних банків, які планується приватизувати. Ця інвестиція є ключовим етапом нашого партнерства, що прокладає шлях до зеленого майбутнього України», — сказала Стефані фон Фрідербург.

Кредит IFC допоможе Україні досягти підвищення енергоефективності у різних галузях економіки, а також збільшити відновлювані джерела енергії в енергетичному балансі.

Джерело: Урядовий портал.