Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 31.03.2023

Переробники зацікавлені в зниженні цін на сире молоко, – АВМ

Ціни на молоко-сировину в Україні станом на 27 березня залишилися без змін з моменту проведення Асоціацією виробників молока попереднього моніторингу 13 березня. Але на спотовому ринку молоко все ж таки подешевшало на 19 копійок.

Повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

Середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку склала 12,18 грн/кг без урахування ПДВ. Діапазон цін на даний ґатунок в господарствах варіюється від 10,84 грн/кг до 12,80 грн/кг. Ціни на молоко екстра ґатунку не змінювалися протягом останніх шести тижнів.

Незмінною залишається середня ціна на вищий ґатунок – 12,18 грн/кг без ПДВ. В господарствах порядок цін на таке молоко складає від 10,00 грн/кг до 12,10 грн/кг, як і за результатами минулого моніторингу.

Третій місяць поспіль тримається на досягнутих рівнях середня ціна на молоко першого ґатунку – 11,67 грн/кг без ПДВ. Мінімальна ціна в господарствах складала 10,00 грн/кг, а максимальна – 11,90 грн/кг. Діапазон цін на перший ґатунок також залишився незмінним.

Середньозважена ціна трьох ґатунків залишилася на рівні 12,01 грн/кг, як і три тижні тому.

Однак, як повідомляють оператори ринку, ціна на сире молоко на спотовому ринку станом на 27 березня опустилася на 19 копійок. В планах переробників з 1 квітня знизити закупівельні ціни на молоко екстра і вищого ґатунку настільки, щоби максимальне значення складало 12,00 – 12,10 грн/кг без ПДВ.

Георгій Кухалейшвілі припускає, що інтерес українських переробників до зниження цін на сире молоко пов’язаний з обмеженням попиту на молочну продукцію на зовнішніх ринках. Наразі у світі існує досить велика пропозиція на молочні продукти, у тому числі сухе молоко, вершкове масло і сири, в умовах слабкого попиту в Китаї, країнах Південно-Східної Азії і Європи. Високою залишається пропозиція сирого молока в США та Великий Британії, а на ринку ЄС існують надлишки молока-сировини. Спотові ціни на молочну продукцію в Європі продовжують йти вниз. На останніх торгах GDT відбулося зниження цін на всі біржові товари. Ф’ючерси на молочну продукцію знижуються в ЄС, США та Океанії.

Ймовірно, така ситуація обумовлена тим, що баланс попиту і пропозиції на європейському ринку ще не прийшов в норму після «перегріву» минулого року. В першому півріччі 2022 року європейські компанії суттєво підняли закупівельні ціни на сире молоко у зв’язку зі скорочення його виробництва через посуху в Європі та повені в Океанії. Вони розраховували на традиційно високий попит з боку Китаю, але їх прогнози не виправдалися внаслідок скорочення закупок китайськими клієнтами після закриття країни на карантин через черговий спалах коронавірусу.

Молоко в Європі почало дешевіти і місцеві переробники використовували його для виробництва сухого молока, вершкового масла і сирів. Запаси біржових товарів накопичувалися на складах і тепер їх кількість не відповідає реальному попиту на ринках збуту. Навіть після відміни карантинних обмежень, попит на молочну продукцію в Китаї залишається скромним. В період локдауну багато китайців скоротили споживання молока в цілях економії, а місцеві переробники пустили надлишки сировини на випуск сухого молока, яке раніше імпортували з Нової Зеландії і Європи. В умовах рецесії і споживчої інфляції менше молочної продукції купують компанії з Південно-Східної Азії. Зараз триває процес повернення ціни на молоко і молочні продукти до значень, які існували до аномального підвищення у 2022 році.

На думку Георгія Кухалейшвілі, певне зниження ціни на сире молоко скоріш за все вигідно  молокозаводам, які прагнуть зберегти конкурентоздатність молочної продукції власного виробництва на внутрішньому ринку в порівнянні з європейським імпортом. Для порівняння, на тижні з 20 по 26 березня різниця вартості сирого молока українського виробництва на спотовому ринку проти ЄС була більше 22%. Ще в лютому на вторинному ринку Польщі молоко-сировина коштувала дешевше, ніж в Україні. Ціни на молоко суттєво знизилися в Литві. В таких умовах, українцям вигідніше купувати в супермаркетах європейські сири і вершкове масло, а не продукти вітчизняного виробництва.

На ціни в Україні тисне не тільки обмежений попит на молочну продукцію на зовнішніх ринках, але й скорочення кількості споживачів на внутрішньому ринку. Внаслідок військових дій, країну залишили близько 9 млн українців. В Україні на оптовому ринку дешевіє сухе молоко та вершкове масло. В таких умовах, молокозаводам стало невигідно купувати молоко-сировину з певною націнкою від оптовиків і посередників на вторинному ринку. В країні скорочується кількість операцій на спотовому ринку.

Зниженню цін на молоко-сировину також сприяє укріплення євро до гривні, скорочення доходів і купівельної спроможності українців під час війни, сезонний фактор. В березні розпочався сезон великого молока в Україні, Великій Британії, Ірландії, в окремих штатах США, в певних регіонах Німеччини, Нідерландів, Франції. Відповідно пропозиція сирого молока в Північній півкулі зростає, а ціни йдуть вниз.  Березня в Україні триває Великий піст: православні скорочують або взагалі відмовляються від споживання до Великодня продуктів тваринного походження, у тому числі молочних.

Скоріш за все, скорочення цін на сире молоко в Україні буде обмеженим і контрольованим, а їх коливання буде незначним в короткостроковій перспективі, і можна розраховувати на боковий тренд. Справа в тому, що в Україні немає занадто великої пропозиції на сире молоко в умовах скорочення поголів’я корів, кількості молочних ферм і молокозаводів внаслідок війни, що має стримувати значне зниження цін в майбутньому. Тому зниження цін, в якому зацікавлені переробники, скоріш за все може торкнутися лише великих партій молока з максимальною ціною.

Але слід пам’ятати, що навіть несуттєве скорочення ціни на молоко є непростим рішенням для виробників. В умовах війни збільшилася собівартість виробництва молока-сировини через додаткові витрати, пов’язані з використанням дизельних генераторів, збитками через перебої з водопостачанням, погіршенням стану годівлі корів і логістичними проблемами.

Відтак, Асоціація виробників молока підтримує і відстоює зміни до Податкового кодексу України щодо зниження ставки ПДВ для виробників та переробників молока з 20% до щонайменше 10%, що в результаті посприяє зниженню цін на сировину в інтересах переробників і на молочні продукти в інтересах українських споживачів.

Agravery.com