Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 02.12.2021

Перший концесійний проєкт відбувся: в порт Ольвія залучено 3,4 млрд грн міжнародних інвестицій

 1 грудня 2021 року, майно державного підприємства «Стивідорна компанія «Ольвія» і відповідне майно державного підприємства «Адміністрація морських портів України» передано в концесію QTerminals Olvia, що входить до Групи QTerminals, в рамках державно-приватного партнерства на 35 років.
«Сьогодні ми залучаємо в порт “Ольвія” гарантовані інвестиції у розмірі 3,4 млрд грн. Майже половина цих коштів буде спрямована на розбудову порту вже у найближчі 3,5 роки. Тепер один із найперспективніших портів країни отримає нову сучасну інфраструктуру.
Угодою передбачено збереження робочих місць для працівників підприємства терміном на 6 років. Також залишається вимога про максимальне залучення для роботи в порту саме українських громадян. Окремий пункт угоди — це розв’язання інфраструктурних проблем міста Миколаїв. Так, за кошти інвестора планується будівництво нового тунелю під залізницею у Корабельному районі.
Таким чином державно-приватне партнерство тут — це не лише про розвиток конкретного порту, але й регіону в цілому. Це нові робочі місця, нова інфраструктура, зростання експортного потенціалу українського бізнесу і, як наслідок, підвищення конкурентоспроможності України на міжнародних торговельних майданчиках», — розповів Олександр Кубраков, Міністр інфраструктури України.
Згідно з Концесійним договором, QTerminals Olvia інвестує в розвиток порту близько 3,4 млрд грн. Крім того, щонайменше 80 млн грн буде інвестовано в інфраструктуру Миколаєва.
QTerminals Olvia спільно з Міністерством інфраструктури України, ДП «СК «Ольвія», проектним офісом з розвитку державно-приватного партнерства «СПІЛЬНО», ДП «Адміністрація морських портів України», а також групою консультантів та радників забезпечили виконання всіх попередніх умов Концесійного договору.
Починаючи з 2 грудня 2021 року QTerminals Olvia почне керувати портовими активами, переданими в концесію.
«Як міжнародний оператор портів і терміналів з висококваліфікованим керівництвом, QTerminals має намір застосувати весь свій досвід і знання в сфері портів і терміналів, щоб гарантувати, що QTerminals Olvia надає своїм клієнтам безпечний сервіс найвищої якості та стандарту», — сказав Невіл Біссетт, генеральний директор Групи QTerminals.
Довідково
QTerminals є провідним міжнародним оператором портів і терміналів, який надає послуги з обробки контейнерів, навалювальних та генеральних вантажів, RORO, худоби, послуги офшорного постачання, а також круїзного перевезення. Включаючи порт Хамад, флагманський порт QTerminals у Катарі, та QTerminals Antalya в Туреччині, QTerminals Olvia представляє третій портовий актив Групи QTerminals з моменту заснування.
mtu.gov.ua