Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.10.2022

Перспектива членства в ЄС незабаром трансформується у всебічну інтеграцію України в європейську економіку, – Юлія Свириденко на State of Europe

Війна не має стати бар’єром для інвестицій в Україну. Про це заявила Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час онлайн-виступу на круглому столі високого рівня State of Europe («Стан Європи»), який відбувся в Брюсселі. Тема обговорення: «Осмислення переходів в епоху криз: оновлений суспільний договір для нової ери».

Участь у форумі взяли понад 200 впливових діячів із понад 40 країн, які обговорювали в тому числі і те, як війна в Україні змінює європейську архітектуру безпеки та впливає на цифрові, енергетичні та екологічні переходи ЄС.

Основною темою багатьох виступів були ідеї перебудови суспільного договору для підтримки людей, які проходять свій шлях у епоху змін і криз. Учасники дискусії намагались дати відповідь на питання про те, якими мають бути ролі держави, приватного сектору, інституцій та громадянського суспільства в цих сферах.

В цьому контексті Юлія Свириденко розповіла про те, через які випробування зараз проходить Україна і яка допомога потрібна нашій країні у зв’язку зі збройною агресією рф.

«Кожного дня протягом восьми місяців нашої боротьби за свободу проти росії я захоплююся відданістю наших людей. Завдяки діяльності бізнесу нам вдалося підтримувати нормальну роботу всіх важливих систем: фінансів, залізниці, ринку палива, банків, поштових послуг, доступу до інтернету, зв’язку та постачання електроенергії. Українські енергетики зробили неймовірну річ. Україна інтегрувала свої мережі в енергетичну систему ЄС у перші дні війни. І зараз росія свідомо руйнує нашу електромережу. Очевидно, що рф ненавидить сміливих, відповідальних і незалежних людей, здатних піклуватися про себе», – заявила Юлія Свириденко.

За її словами, Україну і росію вже давно розділяє глибока прірва. Якщо українське суспільство перетворилося на дійсно демократичне з активними громадянами та ринковою економікою, що базується на дусі підприємництва, а багато українських волонтерів є успішними підприємцями, то росія пропагує зовсім протилежні цінності. Їхнє суспільство живе за рахунок пасивного споживання пропаганди та ренти від викопного палива.

«Тому ця війна – це агресія проти України і світу з боку всього російського суспільства, а не тільки Путіна. Ті глобальні бізнеси, які пішли з російського ринку, довели, що цінності та культура важливіші за прибуток. Це ілюструє, наскільки важливі демократичні дебати про ринкову економіку.
Ми захоплюємось сміливістю, підприємливістю та активністю людей, але нам потрібно подолати завдані війною збитки. Згідно з останнім звітом Світового банку, на відновлення та реконструкцію нашої країни в соціальному, виробничому та інфраструктурному секторах знадобиться 349 мільярдів доларів, що більш ніж у 1,5 рази перевищує ВВП України 2021 року. І ці показники погіршуються з кожним новим російським бомбардуванням української інфраструктури»
, – заявила Юлія Свириденко.

Міністр економіки також зазначила, що Україна має підтримку партнерів у післявоєнному відновленні, програму якого обговорювали влітку в Лугано і цього тижня в Берліні, а також закликала розпочати інвестувати в Україну вже сьогодні.

«Найголовніше для нас – це нові інвестиції. Треба подолати аксіому про те, що воєнні ризики блокують будь-які можливості для інвестування. Ми будемо дорожити будь-яким інвестиційним проектом тих компаній, які наважаться відкрити бізнес у нашій країні, коли ще йде війна. Важливо показати, що війна не має стати бар’єром для інвестицій в Україну.

Мужність нашого народу є рушійною силою всіх структурних реформ. Війна не зупинила жодних реформ в Україні. Тому ми бачимо, що рішення надати Україні перспективу членства в ЄС незабаром трансформується у швидку та всебічну інтеграцію нашої країни в європейську економіку. Більше того, енергія успішної перемоги буде рушієм економічного зростання України та Європи на довгі роки!» – підсумувала Юлія Свириденко.

me.gov.ua