Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.11.2019

Перспективи розвитку рисової галузі в Україні

В Україні досить хороші перспективи розвитку галузі рисівництва. З огляду на наявність ґрунтових, кліматичних ресурсів рис можна вирощувати на понад 250 тис. га фактично до 50°С північної широти. Якщо взяти до уваги прогнозовані площі посіву, то валовий збір рису в разі оптимістичних сценаріїв розвитку галузі може сягати близько 850 тис. т: частка внутрішнього споживання – 250 тис. т, а 600 тис. т можна буде відправляти на експорт, вважає доктор економічних наук, директор Інституту рису НААН Володимир Дудченко, передає Урядовий кур’єр. 

«Єдина перспектива для розвитку цієї галузі – впровадження й відновлення ефективних систем зрошення. Зокрема крапельного як адаптаційного заходу до потепління клімату що, за експертними оцінками, найпродуктивніше використовує воду. Наша країна має добру нагоду стати гравцем на зростаючому ринку рису за рахунок розвитку такої системи зрошення. Та однією з головних перешкод у розвитку рисівництва на краплинному зрошуванні була і поки що залишається вартість обладнання. Існує програма компенсації вартості вітчизняної агротехніки і обладнання, зокрема для зрошення. Повернення державою 25–40% ціни обладнання може зробити вирощування рису рентабельним», – зауважує науковець.

Споживання і виробництво рису в світі знаходиться нарівні із пшеницею і кукурудзою. Це величезний ринок агропродукції, торговельний обіг якого становить понад $50 млрд.

Як зазначає науковець, досягти таких показників можна за рахунок проєктування і будівництва нових рисових зрошувальних систем різних типів, за рахунок упровадження новітніх технологій вирощування, що забезпечують максимальну реалізацію сортового потенціалу і впровадження сучасних високопродуктивних сортів рису з потенціалом урожайності до 12 т з гектара.