Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 18.12.2020

Підписано рамкову Угоду між Урядом України та Урядом ФРН про фінансове співробітництво

Сьогодні відбулося урочисте підписання Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво.

Це – рамкова Угода, яка визначає перелік проектів, домовленості щодо фінансування яких Урядом ФРН досягнуто під час українсько-німецьких перемовин за період 2011-2019 років.

Угодою передбачено надання на пільгових умовах кредитних ресурсів* у обсязі до 214,6 млн євро, які будуть спрямовані на реалізацію інвестиційних проектів, у тому числі для підтримки муніципалітетів, зокрема:

– у сфері енергетики (модернізація підстанцій та інтеграція української енергетичної системи до європейської об’єднаної енергосистеми);

– підтримку малого та середнього підприємництва;

– здійснення енергоефективних заходів у громадських будівлях (школи та дитячі садочки);

– реконструкцію комунальної інфраструктури в регіонах.

Окрім того, Угодою передбачається надання до 40 млн євро на безоплатній та безповоротній основі – у формі грантів, з яких 30,5 млн євро буде спрямовано на покращення системи професійної освіти та посилення місцевого самоврядування в Україні.

Міністр фінансів України Сергій Марченко висловив вдячність Уряду Німеччини, Посольству ФРН в Україні, Кредитній установі для відбудови (KfW), а також особисто Надзвичайному і Повноважному Послу Німеччини в Україні пані Анці Фельдгузен за підтримку на шляху України до економічного розвитку та багаторічну співпрацю.

«Підписана сьогодні Угода між урядами України та Німеччини про фінансове співробітництво створить правові передумови для прискореної підготовки проектів та переходу до їх впровадження», – підкреслив Сергій Марченко.

Також він висловив впевненість, що запропонована німецькою стороною нова модель підготовки проектів розвитку України, щодо яких досягнуто домовленостей у 2011-2019 роках, сприятиме спрощенню процедури укладення окремих кредитних та грантових договорів.

На церемонії підписання Анка Фельдгузен підкреслила: «Ця Угода закладає надійну міжнародно-правову основу для нашого подальшого співробітництва у сфері фінансів та політики розвитку. У такий спосіб Німеччина продовжує підтримувати головні реформи у сферах децентралізації, професійного навчання та енергоефективності».

Сергій Марченко зі свого боку звернув Увагу, що Уряд України, незважаючи на розгортання пандемії COVID-19 та економічну рецесію в Україні, виконує всі міжнародні зобов’язання, забезпечує неухильність заданого курсу реформ, а також здійснює заходи задля мінімізації негативного впливу пандемії на економічну стабільність та життя громадян.

«Незважаючи на те, що спільна робота над Угодою активно велася протягом майже 10-ти місяців в умовах карантину та в онлайн-форматі, ми рухаємось вперед і маємо реальний результат. І підписання сьогодні загальної Угоди – це лише перший наш крок», – зазначив Сергій Марченко.

Міністр запевнив, що команда Мінфіну збереже такий темп і під час підготовки Угоди до ратифікації Верховною Радою України.

* Умови надання кредитів Уряду ФРН: термін – 30 років, у тому числі 10 років пільгового періоду; процентна ставка – 2% річних, комісія за зобов’язання – 0,25 % річних.

Джерело: Урядовий портал.