Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 19.07.2022

Пікові тарифи на електроенергію в Європі сягають майже €700 за МВт·год

На ринку Угорщини ціни е/е «на добу наперед» у години вечірнього піку сягнули €682 за МВт·год

Ціни електричної енергії на ринку «на добу наперед» (РДН) європейських країн у вечірній пік сягнули майже €700 за МВт·год. Про це повідомляє ExPro Consulting.

Так, ціна електроенергії РДН в Угорщині станом на вечір понеділка, 19 липня, становила €682 за МВт·год, а в Словаччині – €679 за МВт·год.

За підрахунками ExPro, ціни на РДН у європейських країнах – сусідах України перевищують українські у 4-8 разів.

Також рекордних значень досягають ціни міждержавного перетину. Станом на 18 липня за напрямом Україна – Румунія гранична ціна РПС перевищила 11 тис. грн за МВт·год, а максимальне значення було на рівні 14,2 тис. грн за МВт·год. Аналогічна ситуація була і у напрямку Україна – Словаччина.

Зростають ціни і на ринку «на добу наперед» у Франції. Станом на 19 липня ціни коливалися в межах €318-650 за МВт·год, середня ціна за добу становила €521,3 за МВт·год.

Крім того, у Франції ціни ф’ючерсів на базове навантаження на листопад 2022 року – січень 2023 року вже перевищують €900 за МВт·год.

Зазначимо, через високі тарифи на електроенергію та низький попит на продукцію багато сталеливарних заводів Євросоюзу призупиняють потужності, скорочують робочий день і випуск сталі.

Наприкінці квітня метзаводи Німеччини заявили про вимушене скорочення виробництва сталі. Арматурний завод Badische Stahlwerke повідомив, що у квітні продовжував працювати лише з половиною завантаження потужностей, а Lech Stahlwerke у Баварії першим зупинив електродугову піч.

Також тимчасово зупинив роботу Buderus Edelstahl, що випускає сортовий прокат зі спецсталів, а завод із виробництва відновленого заліза ArcelorMittal у Гамбурзі перейшов на скорочений день.

 

gmk.center