Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 25.11.2022

Погода в Аргентині не сприяє сівбі, а в Україні – збиранню врожаю кукурудзи

Посуха в Аргентині цьогоріч вдвічі зменшила виробництво пшениці та продовжує негативно впливати на посіви сої та кукурудзи. На кінець другої декади листопада соя в Аргентині засіяна на 12% площ, а кукурудза – на 32% площ у порівнянні з 28,7% та 48% торік відповідно. Нагадаємо, що сою в Аргентині сіють переважно в листопаді, але цьогоріч роботи затримала посуха, і лише після дощів минулого тижня фермери активізували сівбу. Враховуючи, що соя стійкіша до посушливих умов, фермери можуть замінити нею частину посівів кукурудзи. Протягом тижня в країні пройдуть незначні опади, які прискорять сівбу, але спека у 27-30 оС негативно впливатиме на посіви.

В Україні сніг та дощі зупинили збирання кукурудзи, яка обмолочена на 50% площ. Наприкінці наступного тижня кількість опадів зменшиться, а температура впаде до -1-6 оС, що сприятиме зниженню вологи в ґрунті та зерні та дозволить прискорити збирання. На ранніх загущених посівах озимини внаслідок рясних опадів почали розвиватися хвороби. На 5-31% обстежених площ септоріозом та борошнистою росою вражено 2-6% (на Житомирщині та Миколаївщині  10-15%), кореневою гниллю – 1-4%, листовою іржею – 1%. На посівах ячменю в Закарпатській, Житомирській, Львівській та Миколаївській областях гельмінтоспоріозом вражено 2-7% рослин. На посівах жита в західних регіонах 1-3% рослин вражені кореневою гниллю, борошнистою росою, септоріозом. Із 8-24% обстежених посівів ріпаку фомозом, альтернаріозом, білою плямистістю вражені 0,5-8% макс 10-16% посівів. Для збереження зимостійкості рослини обробляють фунгіцидами, але в разу потепління до 3-5 оС розвиток хвороб продовжиться.

У США завершується збирання сої та кукурудзи та сівба озимини, а очікувані опади покращать стан посівів на Середньому Заході та Рівнинах. Дощі підняли рівень води у Міссісіпі, якою зерно транспортується до портів, що покращує логістику.

В центральних та північних регіонах Бразилії тривають короткочасні дощі. У південних районах до кінця тижня буде сухо. Наступного тижня можуть пройти слабкі та нерівномірні опади. Протягом місяця опадів випало менше за норму. Рясні весняні дощі забезпечили гарний розвиток посівів сої та кукурудзи, але на півдні вологість ґрунту знижується, а посіви наближаються до стадії запилення, на яке посуха вплине негативно.

На сході Австралії суха погода знизить вологість зерна перед збиранням, а прогнози врожаю пшениці та ріпаку залишаються на рівнях, близьких до рекордних.

 

graintrade.com.ua