Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 09.05.2023

Польща експортує українських равликів до Іспанії з надбавкою

Сьогодні в Іспанії близько 650 равликових ферм, але переважно вони не є окремим бізнесом, а виступають доповненням до основного напрямку виробництва. Про це розповів Хосе Антоніо Марсело, виконавчий секретар ANCEC (Національної асоціації Іспанії з вирощування та відгодівлі равликів) під час виставки тваринництва та технологій у тваринництві FIGAN 2023.

Детальніше читайте в матеріалі «Хосе Антоніо Марсело: Українських равликів купує Польща і постачає до Іспанії з надбавкою» на Kurkul.com.

Тобто, за словами Хосе Антоніо Марсело, фермер зазвичай має ферму з вирощування овець чи корів, а равликів вирощує як додатковий напрямок для диверсифікації свого виробництва. В основному це сімейний бізнес, невеликі підприємства, які на 99% постачають свою продукцію до ресторанів.

Загалом Іспанія споживає 17 тис. тонн равликів на рік. Лише 5% від цієї кількості виробляється в Іспанії, а решта забезпечується шляхом імпорту.

«Як і решта слов’янських країн, Україна не має культури споживання равликів. Тому виробники з України, Польщі, Литви, Латвії вирощують тут равликів виключно для експорту до Іспанії, Італії, Португалії та інших країн Європи», — розповів експерт.

Також він зазначив, що коли Польща почала вирощувати равликів, вони виходили там дорожчими, ніж українські, оскільки оплата праці в Польщі вища. Що зробили поляки — вони придбали в Україні виробництва равликів або почали скуповувати равликів на українському ринку і перепродувати їх до Європи.

Водночас, за словами Хосе Антоніо Марсело, український ринок дуже слабкий.

«Його слабкість в експортному орієнтуванні, адже без внутрішнього ринку збут дуже вразливий і може страждати від зміни митних правил, пандемій, логістичних проблем. Якщо в тебе немає внутрішнього ринку, то немає жодного механізму компенсації втрат. В Європі постійно посилюються вимоги до безпечності продукції, проходять санітарні перевірки тощо. Якщо буде виявлено якесь серйозне порушення і ринок ЄС для України закриється, це буде важким ударом для українських виробників», — пояснив виконавчий секретар ANCEC.

Проте, за його словами, війна мала позитивний вплив на український експортний ринок.

«Тут відбувся зворотний ефект, оскільки через війну наші федеральні органи ослабили заходи санітарного контролю для продукції з України. Тому Україна почала експортувати значно більше, ніж це було досі. Але слід розуміти, що це не буде завжди. Українському виробнику слід вже зараз говорити про умови, на яких буде відбуватись експорт в майбутньому. Українські та іспанські компанії повинні домовлятись про вимоги ринку, про вимоги санітарного контролю, бо ринок може закритись миттєво», — додав Хосе Антоніо Марсело.

Він зазначив, що співпраця напряму має вигоду не лише для України, а і для Іспанії, тому що зараз більшість українських равликів купує задешево Польща, додає надбавку і постачає в ЄС. Якби була укладена угода про пряме постачання до Іспанії, це дозволило виграти б обом сторонам.

 

kurkul.com