Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 04.01.2023

Польща з січня запровадить перевірки українського зерна

Україна та Польща ведуть перемовини щодо запровадження транзитної декларації на зернові з обов’язковим зазначенням кінцевого одержувача вантажу. Про це заявив міністр сільського господарства Польщі  Генрик Ковальчик, повідомляє ukrayina.pl.

За його словами, з 2023 року зерно, імпортоване з-за східного кордону, перевірятимуть на наявність залишків пестицидів. Для цього закупили хроматографи – спеціальні прилади для проведення таких аналізів.

«Щоб було чітко зазначено, хто кому продає зернові і куди їх мають доставити», – сказав Ковальчик.

Він додав, що експорт українського зерна до Польщі різко скоротився, багато його партій відкликали. Також він наголосив, що з України більше не везуть  неконтрольоване зерно. Зміни почалися ще в листопаді.

Також Генрик Ковальчик повідомив, що у таких країнах як Словаччина, Угорщина, Румунія та Болгарія, є схожа проблема з надмірним імпортом зерна з України та падінням цін на зерно.

Міністр також зазначив, що в середині січня починає переговори з міністрами сільського господарства країн ЄС для вироблення нових рішень у сфері експорту сільськогосподарської та харчової продукції з України.

Нагадаємо, що у Польщі заявили про зростання товарообміну з Україною під час війни: станом на середину листопада кількість вантажівок з товаром, які в’їхали з України до Польщі, зросла на 14%, з Польщі в Україну – на 4%.

 

agropolit.com