Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.02.2023

Попит на кукурудзу в портах залишається низьким, але його може підтримати активний експорт

В Україні попит на кукурудзу з доставкою в порт залишається низьким на тлі відсутності вільних місткостей на терміналах через затримку заходів судів. Основні експортери скоротили закупівлі внаслідок невизначеності з роботою зернового коридору після 19 березня, тому закупівельні ціни за тиждень впали в портах Чорного моря з 205-206 $/т до 200-202 $/т, а в портах Дунаю – до 215-220 $/т.

Європейські покупці знизили ціни попиту на українську кукурудзу до 205-215 $/т DAP – кордон з Польщею та 205-225 $/т DAP – кордон з Угорщиною та Словаччиною.

Польські аграрії продовжують бастувати проти експорту українського зерна, який знижує ціни на їх продукцію, попри анонсовану програму державної підтримки. Це збільшує черги з вантажівок на кордоні та уповільнює поставки з України, хоча черги з вагонів поступово зменшуються.

Укрзалізниця повідомляє, що черги на західних прикордонних переходах скоротилися до 14944 вагонів, а середній термін очікування у чергах – до 7,6 діб, хоча на переході Батєво – Єперешки (що наразі є лідером з перевезень зерна наземним транспортом) час очікування сягає 15 діб. Дуже завантаженими залишаються переходи Ізов – Грубешув (Польща) та Чоп – Чірна-над-Тісоу (Словаччина). У травні УЗ планує запустити 4 контейнерні потяги до країн Європи.

За даними Держмитниці, Україна у 2022/2023 МР станом на 20 лютого експортувала 17,415 млн тонн кукурудзи, зокрема у лютому – 2,1 млн тонн, тоді як торік ці показники складали 18,7 та 3,16 млн тонн відповідно.

Досі необмолоченими в Україні залишаються 6% посівів кукурудзи, якість якої після січневої відлиги, імовірно, буде незадовільною. Тому остаточний урожай в поточному сезоні складе приблизно 27 млн тонн, і оновлений прогноз USDA для України на рівні 22,5 млн тонн виглядає досить реалістичним.

В лютому темпи експорту кукурудзи були досить високими, і залишатимуться такими до середини березня, оскільки в чергах на захід в порти знаходяться 120 судів, що заберуть 4-4,5 млн тонн зернових та олійних культур, зокрема 2 млн тонн кукурудзи.

Березневі ф’ючерси на кукурудзу на біржі в Чикаго за тиждень майже не змінилися та торгуються по 267 $/т, проте тиск на них посилюється через низькі темпи експорту з США.

 

graintrade.com.ua