Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.05.2022

Посли ЄС погодили пропозиції щодо спільного використання газосховищ

Постійні представники країн Євросоюзу на рівні послів погодили мандат на переговори з Європарламентом щодо спільного використання газових сховищ в інтересах усіх членів ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Європейської ради.

«Ці пропозиції спрямовані на те, щоб забезпечити заповнення всіх потужностей газових сховищ в ЄС до наступного зимового сезону, аби вони могли спільно використовуватися країнами-членами за принципом солідарності. Мандат був погоджений представниками країн-членів у рамках Coreper (Ради постійних представників ЄС – ред.)», – йдеться у повідомленні.

Запропонований мандат охоплює правила використання підземних газових сховищ та можливості обліку запасів скрапленого природного газу (LNG). Він визначає зобов’язання країн-членів щодо створення таких запасів, виходячи із середнього рівня споживання газу кожною з них за минулі п’ять років. Це зроблено для того, щоб уникнути непропорційного навантаження на ті країни, які мають великі спроможності для зберігання газу.

Оскільки не всі члени ЄС мають газові сховища на своїй території, пропозиції визначають правила доступу до них на території інших країн, а також розподіл фінансового навантаження при заповненні сховищ газом та їх експлуатації.

При цьому посли країн ЄС попередньо погодили правила обов’язкової сертифікації всіх операторів, залучених до експлуатації системи газових сховищ, щоб уникнути потенційних ризиків зовнішнього впливу на цю критично важливу інфраструктуру. Такі впливи потенційно можуть підірвати безпеку енергопостачання або інші інтереси ЄС у сфері безпеки.

Представники країн-членів погодилися, що запропоновані зобов’язання щодо закачування певних обсягів газу у сховища будуть діяти принаймні до 31 грудня 2026 року. Переговорний мандат передбачає певні винятки з цих загальних вимог для Кіпру, Мальти та Ірландії з урахуванням того, що ці країни не мають прямого поєднання із газовою системою інших членів ЄС.

Як зазначається, Єврокомісія оприлюднила свої пропозиції щодо спільного використання газових сховищ 23 березня 2022 року. Європейська Рада 24-25 березня доручила Раді ЄС опрацювати ці пропозиції з урахуванням інтересів та безпеки енергопостачання всіх країн. Такими чином, Французьке головування Ради ЄС розпочинає переговорний процес із Європарламентом з метою швидкого ухвалення тексту угоди, яка набуде чинності після процедури формального затвердження на рівні ЄП та Ради ЄС.

Як повідомлялося, вторгнення росії в Україну спонукало Євросоюз терміново вжити заходів для скорочення та поступового позбавлення енергетичної залежності від імпорту російських енергоносіїв, включаючи вугілля, нафту й газ.

Ця робота вже розпочалася, вона передбачає диверсифікацію шляхів енергопостачання та пошук надійних постачальників газу на світовому ринку, у тому числі збільшення поставок скрапленого газу зі США. Крім цього, заходи передбачають підвищення енергоефективності європейської економіки та домогосподарств, розвиток енергетичної інфраструктури і взаємопоєднання між країнами-членами, а також пріоритетний розвиток відновлюваних джерел енергії, які з часом мають замістити імпортовані російські енергоресурси.

 

www.ukrinform.ua