Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 24.03.2021

Постачальники бітумів залишили торішню формулу ціноутворення

Ключові постачальники бітуму на український ринок – білоруські НПЗ і «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ) – у новому сезоні залишили торішню формулу ціноутворення на ресурс. Про це в розмові з enkorr повідомили представники постачальників.

Також вони підтвердили плани щодо збільшення виробництва ресурсу в поточному році. Зокрема, Кременчуцький НПЗ має намір наростити виробництво бітуму до 400 тис. тонн, а Мозирський НПЗ – понад 600 тис. тонн.

Співрозмовник від білоруської сторони додав, що зараз активно ведеться робота із залучення Новополоцького заводу задля збільшення ритмічності відвантажень бітумів в Україну залізничним транспортом.

Тим часом, на сьогодні виробники бітуму відзначають затримки з відвантаженнями нових партій.

«Ми виробили/накопичили великі запаси продукції, але, на жаль, через затримки з фінансуванням проєктів з дорожнього будівництва в Україні змушені констатувати брак попиту на нові партії», – заявили учасники ринку.

У свою чергу, консультант програми «Велике будівництво» Юрій Голик у коментарях у соцмережі Facebook зазначив, що будівельний дорожній сезон уже розпочався. За його словами, роботи вже ведуться на десятках об’єктів, зокрема на трасах «Дніпро – Павлоград – Покровськ», Н-23 «Запоріжжя – Кривий Ріг – Кропивницький», Н-31 «Дніпро – Решетилівка» та ін..

У 2020 році постачальники бітуму перейшли на формулу з прив’язкою до котирувань 1%-го мазуту (Fuel Oil 1% за базисами CIF NEW ARA і FOB Rotterdam) із застосуванням фіксованої премії.

Нагадаємо, обсяг постачань бітуму на український ринок у 2020 році склав рекордні 1 188,4 тис. тонн, збільшившись за рік на 84,6%. Виробництво на українських НПЗ зросло на 50,3% – до 329,7 тис. тонн. Імпорт склав 860,2 тис. тонн бітуму, збільшившись за рік удвічі – на 427,8 тис. тонн.

За прогнозами аналітиків ринку, з урахуванням оголошених параметрів фінансування будівництва 4,5 тис. км доріг обсягом 98 млрд грн споживання бітумів у 2021 році може зрости до 1,5 млн тонн.

 

enkorr.ua