Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 31.10.2022

Постачальники сортового прокату в ЄС прагнуть стабілізувати ринок

Рівень запасів скорочується, а імпорт цієї продукції до Європи сповільнився

На європейському ринку сортового прокату спостерігаються певні ознаки стабілізації. Про це повідомляє Eurometal із посиланням на Kallanish. Останні заходи, вжиті європейськими політиками, призвели до більш стійких цін на газ після різких коливань із другого кварталу 2022 року.

Невизначеність у металургійному секторі, за словами джерела, головним чином була зумовлена побоюваннями щодо витрат на енергію та інфляцїї. Зараз ціни на енергоносії стабілізуються і спостерігається відновлення великих будівельних та інфраструктурних проєктів, які були поставлені на паузу.

Наразі на європейському ринку сортового прокату скорочуються запаси під продаж. Також сповільнився імпорт: за офіційними даними ЄС, у жовтні 2022-го було використано лише близько 66% квартальних квот на арматуру та 26% – на катанку. Для порівняння: впродовж липня, першого місяця третього кварталу, використано майже 80% квот на арматуру та близько 46% – на катанку. В найближчі тижні эвропейський ринок також відчує більший вплив скорочення поставок з боку місцевих виробників.

Незважаючи на певні ознаки стабілізації европейського ринку прокату, підвищити поточні ціни буде непросто. Зараз ціни на арматуру в  Європі продовжують знижуватися (зокрема, в Італії вони падають протягом останніх тижнів). Проте ціни залишаються вищими за рівні, які були на момент російського вторгнення в Україну наприкінці лютого. Європейські сталевиробники пояснюють, що вони не виходять на позитивну EBITDA від продажів за поточних цінових рівнів.

Нагадаємо, що у останні тижні ціни на арматуру впали на більшості регіональних ринків у світі, зокрема в Європі, на фоні низького попиту зі сторони будівельного сектору.

Як повідомляв GMK Center, деякі європейські виробники сталі планують підвищити ціни на гарячекатані рулони з поставкою у першому кварталі 2023 року. Наразі ситуація на ринку невтішна. Місцеві виробники прокату продовжують пропонувати знижки на продукцію з поставкою в грудні, намагаючись забезпечити продажі в умовах низького попиту.

 

gmk.center