Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 08.03.2023

Повна інтеграція українського і європейського ринків електроенергії – пріоритетне завдання Міненерго

Незважаючи на війну, повна інтеграція ринку електричної енергії до внутрішнього ринку ЄС залишається пріоритетним завданням для Міністерства енергетики України.

Про це заявив заступник міністра енергетики Ярослав Демченков під час засідання Робочої групи високого рівня Україна – ЄС з питань інтеграції енергетичних ринків.

Захід відбувся під співголовуванням Ярослава Демченкова та заступниці генерального директора Генерального директорату з енергетики Європейської комісії Мехтільд Версдорфер. Участь у засіданні також взяли заступниця міністра енергетики України Юлія Підкоморна, директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Артур Лорковскі, представники керівництва ENTSO-E, а також НЕК “Укренерго”, НКРЕКП та АТ “Оператор ринку”.

Учасники зустрічі обговорили поточний стан виконання Дорожньої карти з інтеграції ринків електроенергії.

Ярослав Демченков підкреслив, що екстрена синхронізація української енергосистеми з європейською відіграла вагому роль для збереження її цілісності в умовах постійних російських атак. Також він наголосив на важливості комерційного обміну електроенергії з ЄС, який допоміг втримати українську енергосистему в найбільш критичний період.

“Ми розраховуємо на подальше розширення можливостей для комерційного обміну електроенергією між Україною та ЄС. Надалі за сприятливих умов експорт електроенергії надасть підтримку фінансовій стабілізації енергетичного ринку України та допоможе ЄС відмовитися від російських енергоресурсів”, – зазначив він.

Заступник міністра поінформував учасників засідання щодо конкретних кроків з імплементації Дорожньої карти, а також висловив бачення щодо подальших дій для прискорення цього процесу. Зокрема, учасники зустрічі обговорили питання досягнення НЕК “Укренерго” повного членства в ENTSO-E та АТ “Оператор ринку” – у Комітеті європейських операторів ринку, законодавчі ініціативи тощо.

Своєю чергою заступниця міністра енергетики Юлія Підкоморна ознайомила учасників засідання з деталями підписаного Урядом України та Європейською комісією на початку лютого Меморандуму щодо стратегічного партнерства у сферах біометану, водню та інших синтетичних газів. Заступниця міністра підкреслила високий потенціал співпраці у цій галузі та запропонувала розглянути конкретні напрямки імплементації Меморандуму на наступному засіданні Робочої групи.

 

www.mev.gov.ua