Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.01.2022

Позитивний висновок Консорціуму ОСП ENTSO-E щодо української енергосистеми – важливий крок до її успішної синхронізації з європейською

Позитивний висновок дослідження, проведеного Консорціумом європейських операторів систем передачі (ОСП), щодо можливості синхронізації енергосистем України та Молдови з енергооб’єднанням країн континентальної Європи ENTSO-E – важливий крок на цьому шляху.

На цьому наголосив заступник міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков, коментуючи оприлюднений днями висновок досліджень.

«Цей рік стане заключним у процесі синхронізації української енергосистеми з європейською. Попереду ще два тестові періоди роботи в ізольованому режимі, які ми успішно пройдемо. І вже з 2023 року шляхом синхронізації з ENTSO-E Україна значно посилить не тільки свою енергетичну безпеку, але і всього регіону», – підкреслив Ярослав Демченков.

Проведення досліджень статичної та динамічної стійкості енергосистем України та Молдови при синхронній роботі з енергосистемою континентальної Європи передбачено Каталогом заходів, який є невід’ємною складовою Угоди про майбутнє приєднання енергосистеми України до енергосистеми країн континентальної Європи ENTSO-E. Дослідження проводилося Консорціумом ОСП ENTSO-E, з яким у 2019 році НЕК «Укренерго» підписала відповідний Сервісний контракт.

Дослідженням передувала тривала підготовча робота НЕК «Укренерго» впродовж 2019-2020 років на 11 блоках 8-ми українських ТЕС, ТЕЦ та ГЕС, а також на чотирьох блоках АЕС.

Результати досліджень засвідчили: з точки зору статичної стійкості синхронне об’єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної частини ENTSO-E можливе.

 

mpe.kmu.gov.ua