Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 06.04.2023

ПРООН і СБ оцінили збитки енергетичної та теплової інфраструктури України більше ніж у $10 млрд

Збитки, завдані війною електроенергетичній, газовій і тепловій інфраструктурі України, перевищують $10 млрд, що вп’ятеро більше, ніж у червні минулого року, свідчать результати нової комплексної спільної оцінки Програми розвитку ООН (ПРООН) і Світового банку.

“Безперервні атаки на енергетичну інфраструктуру України завдали збитків на понад $10 млрд і залишили більше ніж 12 млн людей без електроенергії або з обмеженим доступом до неї (в деякі моменти – ЕР), а також порушили роботу систем водопостачання та опалення”, – йдеться у пресрелізі ПРООН у середу.

За результатами оцінки, найбільша частка збитків припадає на електроенергетичний сектор – майже $6,5 млрд. Зокрема, завдані атомним електростанціям збитки сягнули близько $0,77 млрд.

Водночас невідкладні потреби України для аварійного ремонту критично важливих об’єктів інфраструктури ПРООН і СБ визначають у понад $1,2 млрд.

“Наразі першочерговим завданням є забезпечення світла та теплопостачання. Це буде дуже важливим завданням, оскільки наша нова оцінка показує, що аварійні ремонтні роботи коштуватимуть щонайменше $1,2 млрд, при цьому основна увага приділятиметься забезпеченню енергопостачання критично важливої інфраструктури у великих містах та на постраждалих від війни територіях, які вже не підлягають відновленню”, – пояснив постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє, слова якого наведено у пресрелізі.

При цьому зазначається, що загалом збитки в енергетичній інфраструктурі країни з червня 2022 року, коли було зроблено їхню першу оцінку, зросли більше ніж уп’ятеро.

Водночас, на думку директора з операційної діяльності Світового банку у справах країн Східної Європи Геворга Саркісяна, відновлення та реконструкція дають змогу Україні досягти більш сталого та екологічного енергетичного майбутнього.

“Це потребуватиме балансу між нагальною потребою у швидкому наданні послуг та важливістю відбудувати краще, ніж було. Необхідне ретельне планування для забезпечення продуманих інвестицій і спрощення процесів залучення фінансування з різних державних і приватних джерел”, – зазначив він.

За словами віцепрем’єр-міністра з питань відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, наведеними пресслужбою, зараз уряд сконцентрований на реалізації проєктів із забезпечення нагальних потреб населення й економіки, а оцінка енергетичних збитків, проведена ПРООН, свідчить, наскільки вони масштабні.

“Розраховуємо, що міжнародна спільнота використає цей звіт для надання додаткової допомоги”, – зазначив Кубраков.

 

ua.interfax.com.ua