Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 24.10.2022

Пропозиція залізної руди на світовому ринку збільшиться в 4-му кварталі 2022 року

У третьому кварталі 2022 року спостерігалося сповільнення попиту на залізну руду

Попри спад на китайському ринку сталі, великі гірничовидобувні компанії працюють з огляду на довгострокову перспективу на глобальному ринку ЗРС. Про це пише Stockhead.

Трейдери та експерти вважають, що до кінця 2022 року ринок залізної руди рухатиметься по спадній траєкторії. Найближчим часом на нього впливатимуть економічні проблеми Китаю, зокрема у галузі нерухомості, та політика країни щодо нульової терпимості до Covid-19.

Британсько-австралійський концерн Rio Tinto у звіті за третій квартал 2022 року зауважив, що ціни на сировину у цей період продовжили тенденцію до зниження, та існують подальші ризики сповільнення попиту через ситуацію у світовій економіці.

За даними S&P Global Platts, у третьому кварталі спостерігалося значне зниження попиту на залізну руду, при цьому ціни впали приблизно на чверть. Така ситуація тривала до жовтня.

Водночас відновився попит на залізнорудну дрібноту низького та середнього сорту, адже виробники сталі у Китаї намагаються зберегти прибутковість за низьких обсягів виробництва. Вони віддають перевагу бізнес-складовій, а не турботі про якість продукції чи екологію, кажуть аналітики. Стимули китайського уряду мають підштовхнуть попит на залізну руду, проте загалом, як прогнозується, він залишиться низьким, поки не набере оборотів місцевий будівельний сектор.

Іншим ризиком для цін на залізну руду є збільшення ринкової пропозиції в найближчій перспективі. Зокрема бразильська Vale і британсько-австралійська Rio Tinto планують збільшити виробництво та поставки, щоб у четвертому кварталі досягти прогнозних річних показників. Так, Rio Tinto підтвердила прогноз щодо відвантаження руди на 2022 рік у 320-335 млн тонн. Щоб досягти цієї цілі, у жовтні-грудні вона має відвантажити не менше 85,7 млн тонн ЗРС.

За оцінками RBC Capital Markets, очікується, що в четвертому кварталі 2022 року ціни на залізну руду у середньому впадуть до $80/т. На думку аналітика RBC Тайлера Броди, додаткове виробництво ЗРС може чинити тиск на ринок у зазначений період, особливо враховуючи слабку цінову динаміку в третьому кварталі,

Попри невизначеність щодо найближчого часу, великі гірничовидобувні компанії позитивно оцінюють довгострокову перспективу, особливо необхідність розвитку активів, що дадуть змогу виробляти продукцію високої якості.

BHP уже окреслила шлях до досягнення продуктивності у 330 млн тонн на рік до кінця десятиліття. MinRes схвалив розроблення родовища Onslow у Західній Австралії потужністю 35 млн тонн на рік у партнерстві з Baowu, Posco та AMCI. Першу продукцію тут сподіваються відвантажити до грудня 2023 року.

Rio Tinto оголосила про укладення домовленості про модернізоване спільне підприємство для видобутку на шахті Rhodes Ridge у партнерстві з Wright Prospecting. Також британсько-австралійський концерн продовжує працювати на родовищі Сіманду в Гвінеї разом із низкою китайських партнерів.

Як повідомляв GMK Center, міжнародне кредитно-рейтингове агентство Fitch Ratings знизило короткострокові прогнози щодо цін на залізну руду на 2022 рік з $120/т до $115/т. Ці прогнози відбивають зниження попиту на сталь, особливо в Китаї, та потреби у металургійних ресурсах, падіння маржі сталеливарників та накопичення запасів залізної руди.

Середньострокові та довгострокові прогнози Fitch щодо ринків залізної руди залишаються незмінними. Ціни на руду у 2023 році очікуються на рівні $85/т.

 

gmk.center