Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 14.04.2021

Рада не підтримала фіксовані ціни на електрику і держрегулювання на ринку газу

Верховна Рада не прийняла звернення до Кабінету Міністрів з рекомендацією повернутися до встановлення фіксованих цін на електроенергію, зменшивши чинні тарифи, та регулювання цін на газ і його розподіл.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, за відповідну постанову № 4587 на позачерговому засіданні ВР 13 квітня віддали голоси 197 народних депутатів з необхідних 226-ти.

Згідно з документом, уряду рекомендувалося впродовж трьох календарних днів з дня набрання чинності постановою затвердити фіксовані ціни (тарифи) на електричну енергію для побутових споживачів на рівні, передбаченому постановою Кабінету Міністрів від 5 червня 2019 року №483, на термін до 31 грудня 2021 року.

Зокрема, передбачалося встановити пільгову ціну в розмірі 90 копійок за 1 кВт·год для побутових споживачів, що споживають до 100 кВт·год електроенергії на місяць, для багатодітних, прийомних сімей та будинків сімейного типу, для гуртожитків, які розраховуються за загальним розрахунковим засобом обліку.

Встановити пільгову фіксовану ціну (тариф) на електричну енергію передбачалося і для будинків, обладнаних опалювальними електроустановками, та негазифікованих будинків (за спожитий обсяг до 3000 кВт/год по 0,90 грн за 1 кВт/год ).

Для побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, передбачалося встановити пільгову фіксовану ціну (тариф) на електричну енергію у розмірі 70 відсотків від чинного тарифу для відповідної групи населення.

Крім того, згідно з документом, Кабмін спільно з НКРЕКП мав би запровадити державне регулювання ціни на природний газ шляхом затвердження фіксованої оптово-відпускної ціни.

Також містилася рекомендація Кабміну вдатися до регулювання рівня рентабельності послуг суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з розподілу природного газу газорозподільною системою, до якої підключений об’єкт побутового споживача, з одночасним встановленням граничного (максимального) розміру ціни (тарифу) на послуги розподілу природного газу на рівні 2 грн за 1 куб. м на місяць (без ПДВ).

Як повідомляв Укрінформ, з 1 січня в Україні зросли тарифи на тепло та електроенергію. Також у 2021 році зросли тарифи на доставку газу.

З початку січня у низці регіонів України, зокрема у Харківській, Полтавській, Миколаївській і Чернівецькій областях, пройшли акції протесту проти підвищення комунальних тарифів.

www.ukrinform.ua