Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.07.2020

Рада схвалила законопроект про удосконалення системи керування відходами

Даний документ дозволить впровадити в українське законодавство європейські принципи і положення у сфері управління відходами.

Верховна Рада України схвалила в першому читанні законопроект №2207-1-д «Про управління відходами», який забезпечує ухвалення низки галузевих і спеціальних законів поводження з відходами.

За ухвалення законопроекту проголосували 264 народних депутата за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Доповідаючи по законопроекту, народний депутат Олег Бондаренко зазначив, що даний документ є комплексним рамковим законопроектом, який дозволить впровадити в українське законодавство європейські принципи і положення у сфері управління відходами.

«Вирішення цієї проблеми (накопичення відходів – УНІАН) лежить у кількох площинах – це впровадження в національне законодавство принципів і положень європейського законодавства у сфері поводження з відходами, створення необхідної інфраструктури збору і переробки відходів, забезпечення необхідного екологічного контролю та підвищення рівня свідомості населення. Ми представляємо законопроект, який покликаний вирішити ці питання», – сказав Бондаренко.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом впроваджуються в національне законодавство основоположні принципи і положення європейського законодавства в галузі управління відходами, зокрема, введення ієрархії управління відходами та основні вимоги до розширеної відповідальності виробника, вводиться система довгострокового планування управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях.

Проектом закону також передбачено впровадження інформаційної системи управління відходами. Пропонується посилити контроль за збором і обробкою небезпечних відходів шляхом посилення вимог до ліцензування такої діяльності.

Законопроект встановлює порядок збору, вивезення та обробки муніципальних відходів, забезпечує впровадження їх роздільного збору та рециклінгу, передбачає вимоги до якісного надання послуги з управління відходами та нарахування плати за таку послугу.

Відзначається, що впровадження вищевказаних положень дозволить вирішити низку загальнонаціональних проблем, пов’язаних з безконтрольним накопиченням і захороненням відходів, утворенням стихійних звалищ, тотальним порушенням вимог екологічної безпеки у сфері управління відходами, і сприятиме надходженню інвестицій у сферу управління відходами.

Нагадаємо, у травні депутати Верховної Ради України відправили на доопрацювання до повторного першого читання рамковий законопроект №2207 «Про управління відходами», який забезпечує ухвалення низки галузевих і спеціальних законів про поводження з відходами.

Джерело: Уніан