Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 24.11.2021

Регулятор змінив правила на ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) змінила правила на ринку електричної енергії для уникнення появи монополістів. Рішення набуде чинності з 1 грудня, повідомили у самому регуляторі, пише УНН.

“24 листопада 2021 року НКРЕКП внесла зміни до Правил ринку. Зміни передбачають встановлення обмеження у розмірі 50% від місячного обсягу продажу електричної енергії за двосторонніми договорами між виробниками та іншими учасниками ринку електричної енергії, що входять до складу одного вертикально інтегрованого суб’єкта господарювання або є афілійованими між собою”, – повідомили у регуляторі.

Ці зміни, як вказано, направлені на “забезпечення достатнього рівня ліквідності на ринку електричної енергії, підвищення рівня конкуренції в умовах наявності дефіциту на ринку, уникнення зосередження обсягів купівлі/продажу електроенергії в межах вертикально інтегрованих компаній”.

“Необхідність запровадження такого обмеження пов’язана з надмірною ринковою владою окремих гравців, що може призводити до монополізації на ринку, спотворювати цінову політику на ринку електричної енергії та несе загрозу його ефективному, конкурентному та стабільному функціонуванню”, – пояснили рішення у НКРЕКП.

Очікується, що такий крок посилить конкуренцію саме в частині попиту, оскільки сприятиме розширенню кола учасників ринку, які зможуть здійснювати купівлю електричної енергії за двосторонніми договорами на біржі за ринковими цінами. Він дозволить зменшити частку пропозиції ресурсу великих вертикально інтегрованих гравців ринку, що запобігатиме викривленню конкуренції на відповідних сегментах ринку.

Проект зазначеного рішення Регулятора погоджено Антимонопольним комітетом України. Рішення набуде чинності з 1 грудня 2021 року.

 

www.unn.com.ua