Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 20.09.2022

РГК підключить до мереж другий біометановий завод на Вінниччині у І півріччі 2023 р.

Регіональна газова компанія підключить до газорозподільних мереж другий біометановий завод потужністю виробництва 18 млн куб. м біометану на рік у першому півріччі 2023 року у Вінницькій області, повідомляється у пресрелізі компанії у понеділок.

“Потужність цього біометанового проєкту настільки велика, що ми проєктуємо кілька черг будівництва газових мереж, щоб підключити цей об’єкт. Ми плануємо об’єднати зони дії одразу трьох газорозподільних станцій”, – заявила керівник проєкту РГК Інжиніринг Наталія Любченко, слова якої процитовано в пресрелізі.

Загалом РГК планує збудувати для спорудження біометанового заводу ТОВ “Юзефо-Миколаївська Біогазова Компанія” понад 20 км газорозподільних мереж. Потужності виробництва розташовані на базі цукрового заводу у селі Михайлин Вінницької області.

Як йдеться у документі, наразі РГК Інжиніринг розпочав виготовлення передпроєктних рішень для об’єкта. Прораховано кілька варіантів підключення заводу до газових мереж.

“Ми спостерігаємо пожвавлення інтересу інвесторів до реконструкції та перепрофілювання біогазових станцій на біометанові заводи та їхнього підключення до газорозподільних мереж по всій Україні. Це вже другий проєкт із підключення біометанового заводу цього року, паралельно ми працюємо ще над кількома проєктами”, – зазначив керівник напряму декарбонізації РГК Ігор Гоцик.

За словами директора “Юзефо-Миколаївська біогазова компанія” Олега Джурика, для ГРК перехід від використання біогазу для виробництва електроенергії до виробництва біометану – привабливий крок із погляду інвестицій. Проєкт надасть можливість протягом року забезпечити цілий район біометаном, замінивши природний газ.

“Ми інвестували під час війни у постачання українсько-нідерландської модульної амінової установки компанії UTC зі збагачення біогазу в біометан. І далі розглядаємо поетапне збільшення потужності приєднання до газових мереж. Протягом двох років ми збільшимо її майже в п’ять разів. Це суттєво вплине на терміни окупності нашого проєкту”, – поінформував Джурик.

Як пояснили в РГК, зараз більшість заводів в Україні використовують біогаз у виробництві електричної та теплової енергії для власних потреб. При спалюванні біогазу втрачається близько 50% його енергетичної цінності. Водночас під час виробництва біометану аналогічні втрати становлять близько 7-10%.

Як повідомлялося, РГК планує розпочати поетапне приєднання до газорозподільних мереж першого біометанового заводу в Україні річною потужністю 3 млн куб. м компанії ТОВ “Галс Агро” у Чернігівській області наприкінці року.

Станом на початок червня 2022 року до ТОВ “Оператор ГТС України” (ОГТС) звернулися 26 компаній, які планують виробляти в загальному обсязі 206 млн куб. м біометану на рік.

За оцінками експертів Біоенергетичної асоціації України, обсяги виробництва біометану в країні можуть сягати 7 – 8 млрд куб. м на рік.

 

ua.interfax.com.ua