Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 01.02.2021

Роман Лещенко презентував маршрутну карту земельної реформи

Дерегуляція, Децентралізація, Діджиталізація – ключові умови успішної реалізації земельної реформи в Україні. Це філософії мінімізації впливу чиновників, мінімізація через тендер владних повноважень і безумовно, оцифрування всіх процесів. Про це під час прес-конференції «Дорожня карта земельної реформи в України» заявив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Серед інших умов реалізації земельної реформи, Міністр назвав також впровадження переважного права на викуп орендованої земельної ділянки, просторове планування і електронні земельні торги.

«Ринок землі та продовження земельної реформи – ключове завдання для наведення ладу у сфері земельних відносин в поточному році. І це одне з ключових завдань для мене як менеджера земельної реформи і профільного Міністра аграрної політики», – підкреслив Роман Лещенко.

Роман Лещенко заявив, що в системі децентралізації визначальним є законопроект №2194: «Хоча він ще не прийнятий Парламентом, але наявна політична воля керівництва України і на виконання Указу Президента від 15 жовтня, ми прискорили процес передачі земель в територіальні громади. Після 25 жовтня більше 2 млн га земель було передано в управління громадам».

Для своєчасного запуску реформи також напрацьований і пакет «земельних законів» – це  близько 10 вже прийнятих законів та законопроектів, які потребують прийняття та майже 40 підзаконних нормативно-правових актів. Серед ключових законопроектів: № 2195 (прозорий продаж землі та прав на неї на електронних аукціонах); законопроект № 2194 (децентралізація та дерегуляція в сфері земельних відносин); про Фонд часткового гарантування кредитів для збільшення доступу малих фермерських господарств до гнучкого фінансування (№ 3205-2) та щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств на земельну частку (№ 3012-2). Законопроекти, які на сьогодні в розробці: щодо консолідації земель; щодо об’єднання водокористувачів (для розвитку систем меліорації); щодо трансформації інституту постійного користування.

«Завдання амбітні, але цілком реальні. Успішність їх виконання залежить від консолідації зусиль всіх учасників процесу – народних депутатів, бізнесу, громадського сектору, профільних асоціацій та багатьох державних відомств, міжнародних партнерів. В нас не має іншого виходу – як впровадити цивілізований ринок землі. Лише тоді Україна стане успішною країною, зможе розкрити на повну свій аграрний потенціал», – наголосив Роман Лещенко.

Джерело: Урядовий портал.