Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 01.04.2020

Роз’яснення щодо подання та ознайомлення з інформацією та матеріалами у рамках проведення торговельних розслідувань на час дії карантинних обмежень

Відповідно до законів України “Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту”, “Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту” та “Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну” інформація та докази, що надаються Мінекономіки однією із заінтересованих сторін під час відповідного розслідування (перегляду), надсилаються цією заінтересованою стороною усім іншим заінтересованим сторонам.

За встановленою процедурою усі заінтересовані сторони на початковому етапі кожного розслідування отримували лист Мінекономіки з переліком своїх прав та обов’язків, у тому числі рекомендації Мінекономіки в частині створення умов для дотримання вимоги щодо надсилання інформації та доказів заінтересованим сторонам розслідування.

Як свідчить практика, незважаючи на рекомендації Мінекономіки до заінтересованих сторін розслідувань здійснювати обмін матеріалами засобами електронного зв’язку, значна частина заінтересованих сторін розслідувань здійснюють направлення своїх матеріалів іншим сторонам розслідувань виключно засобами поштового зв’язку.

У зв’язку з прийняттям Кабінетом Міністрів України рішення про запровадження режиму надзвичайної ситуації на всій території України до 24 квітня 2020 року та заходами, що запроваджуються на державному рівні з метою уникнення розповсюдження вірусу COVID-19, які впливають на можливості доступу заінтересованих сторін до матеріалів справ, Мінекономіки повідомляє про ЗМІНИ в режимі роботи з документами:

1) З метою забезпечення доступу заінтересованих сторін розслідувань (переглядів) до матеріалів справ Мінекономіки створено хмарні сховища (Google диски), на які вже зараз Міністерством здійснюється завантаження неконфіденційної кореспонденції, отриманої Міністерством від заінтересованих сторін, зокрема після створення таких сховищ, а саме: заяви/скарги, коментарі, відповіді на запитальники, позиційних матеріалів до слухань, коментарів після слухань тощо.

На сьогодні такі хмарні сховища працюють для наступних розслідувань:

  • антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сталевих безшовних гаряче-деформованих труб походженням з Китайської Народної Республіки (створено 27.02.2020);
  • антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників походженням з Республіки Білорусь та Російської Федерації (створено 25.03.2020);
  • антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сталевих кріплень походженням з Китайської Народної Республіки (створено 26.03.2020);
  • спеціальне розслідування щодо імпорту в Україну шприців незалежно від країни походження та експорту (створено 23.12.2019);
  • спеціальне розслідування щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив незалежно від країни походження та експорту (створено 02.10.2019);
  • спеціальне розслідування щодо імпорту в Україну мінеральних добрив незалежно від країни походження та експорту (створено 02.10.2019);
  • спеціальне розслідування щодо імпорту в Україну соди каустичної незалежно від країни походження та експорту (створено 10.03.2020);
  • спеціальне розслідування щодо імпорту в Україну полімерних матеріалів незалежно від країни походження та експорту (створено 11.03.2020).

Інформацію щодо створення хмарних сховищ та посилання на них було надіслано всім заінтересованим сторонам відповідного розслідування.

Документи, які знаходяться на зазначених хмарних сховищах формують неконфіденційну базу матеріалів розслідувань, зокрема отриманих після їх створення, для ознайомлення з ними заінтересованих сторін.

Одночасно з цим, зазначаємо, що Мінекономіки здійснює організацію роботи з документами в рамках торговельних розслідувань відповідно до норм Законів України “Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту”, “Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту” та “Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну”, що визначають поняття “конфіденційні/неконфіденційні матеріали” та право заінтересованих сторін на ознайомлення з неконфіденційними матеріалами, а також внутрішніх інструкцій, що визначають правила внутрішнього документообігу в Мінекономіки.

Відповідно до положень зазначених нормативно-правових актів Мінекономіки забороняється розголошувати конфіденційну інформацію без дозволу сторони, що її надала.

Враховуючи викладене, у ході проведення розслідувань, на виконання вимог законодавства України, заінтересованим сторонам надаються на ознайомлення виключно неконфіденційні матеріали розслідування.

2) Ознайомлення з неконфіденційними матеріалами розслідувань, для яких на сьогодні хмарні сховища не створені, буде здійснюватися індивідуально, дистанційно у робочому порядку.

У разі створення хмарних сховищ для розслідувань не зазначених у пункті 1, відповідні заінтересовані сторони будуть поінформовані додатково.

3) Мінекономіки звертається із проханням до всіх заінтересованих сторін направляти всі неконфіденційні матеріали на електронні адреси інших заінтересованих сторін, Мінекономіки (meconomy@me.gov.ua) та індивідуальні електронні адреси працівників Мінекономіки, відповідальних за проведення розслідування.

Таким чином, звертаємось із проханням формувати ОДНЕ електронне повідомлення для розсилки інформації, в якому будуть одночасно зазначені електронні адреси Мінекономіки (загальна адреса meconomy@me.gov.ua для офіційної реєстрації та індивідуальні електронні адреси працівників Мінекономіки, відповідальних за проведення розслідування), а також електронні адреси усіх заінтересованих сторін.

Отримання такого повідомлення працівником Мінекономіки, відповідальним за проведення розслідування, буде вважатись підтвердженням розсилки заінтересованою стороною інформації та доказів усім іншим заінтересованим сторонам. При цьому, заінтересована сторона, яка надсилає таке повідомлення, несе відповідальність за правильне написання/використання електронних адрес інших сторін.

4) Також, Мінекономіки просить всіх заінтересованих сторін направляти ВСІ КОНФІДЕНЦІЙНІ МАТЕРІАЛИ, адресовані Мінекономіки, як засобами поштового зв’язку на адресу Мінекономіки, так і ОБОВ’ЯЗКОВО в електронному вигляді на індивідуальні електронні адреси працівників Мінекономіки, відповідальних за проведення розслідування.

Мінекономіки просить з розумінням поставитись до ситуації, яка склалась, та забезпечити взаємну повагу сторін. Пропозиції та коментарі з порушених питань просимо направляти на адресу департаменту захисту національного виробника Мінекономіки: tradedefence@me.gov.ua.

 

Джерело: Мінекономіки.