Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.10.2021

Розвиток зрошуваного землеробства наразі є основним пріоритетом Мінагро – Лещенко

Кабінет Міністрів визначив порядок надання державної допомоги аграріям, які використовують у сільгоспвиробництві зрошувані землі.

Відповідну постанову №1070 оприлюднено на Урядовому порталі, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Мінагрополітики.

Зазначається, що сільгоспвиробники отримуватимуть бюджетну дотацію на безповоротній основі у розмірі до 25% вартості витрат (без урахування податку на додану вартість) за зрошувальні системи, введені в експлуатацію з 1 листопада 2020 року по 31 жовтня 2021 року.

Кошти спрямовуватимуться на реконструкцію наявних або будівництво нових зрошувальних систем. Ідеться про матеріали, дощувальну техніку, канали, трубопроводи тощо.

При цьому, що якщо вартість обладнання, матеріали, роботи з будівництва і встановлення систем краплинного зрошення була частково компенсована за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів, підтримка у вигляді бюджетної дотації сільгосптоваровиробникам не надаватиметься.

«Ми поступово, але впевнено рухаємося в напрямку проведення в Україні іригаційної реформи. Розвиток зрошуваного землеробства, а отже, і підтримка аграріїв, які працюють на меліорованих землях, наразі є основним пріоритетом Мінагрополітики», – зазначив міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко.

За його словами, Україна має разом із іншими державами реагувати на світові зміни клімату, адже йдеться передусім про продовольчу безпеку.

«Ці речі взаємопов’язані. Якщо ми створюємо належні умови виробникам сільськогосподарської продукції, модернізуємо зрошувальні системи, то водночас і зміцнюємо свої позиції в продовольчій безпеці, а ще – оптимізуємо використання водних ресурсів та електроенергії, що в сьогоднішніх реаліях теж дуже важливо», – наголосив міністр.

За інформацією пресслужби, постанова передбачає процедуру подання документів, їх розгляд комісією, прийняття рішення про виплату бюджетної дотації та механізм спрямування коштів, а також контроль за дотриманням законодавства при наданні держпідтримки.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів затвердив порядок надання державної підтримки товаровиробникам, які використовують меліоровані землі, на позачерговому засіданні 11 жовтня. У 2021 році загальний обсяг безповоротної дотації для аграріїв за відповідною програмою становитиме 50 млн грн.

У проєкті Державного бюджету України на 2022 рік уряд пропонує виділити на державну підтримку аграрного комплексу 8 млрд грн.

 

www.ukrinform.ua