Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.05.2023

Ринок міндобрив повернеться на довоєнний рівень до 2024 року

Український ринок мінеральних добрив повернеться на довоєнний рівень до 2024 року, оскільки споживання добрив відновлюється набагато швидше, ніж очікувалось. Про це розповів Євген Хуриленко, керівник Ostchem Retaіl. Про це пише Kurkul.com з посиланням на інформацію Delo.ua.

За його словами, зростанню ринку сприяло суттєве зниження внутрішніх цін.

Він уточнив, що посівна 2022 року мала свою специфіку в порівнянні з цьогорічною, тому що вона проходила в умовах повномасштабного наступу росіян, високого рівня невизначеності, тимчасових зупинок заводів через проблеми з електроенергією та руйнування логістичних ланцюгів. Тож ціна на добрива на той момент мала другорядне значення, і з урахуванням вищесказаних факторів є причини з оптимізмом дивитись на ринок в нинішньому році.

За словами керівника з корпоративних комунікацій Group DF Олега Арестархова, починаючи з жовтня 2022 року в аграріїв немає проблем з можливістю купити добрива, проблема в нестачі вільних коштів.

«Ми виробляємо продукцію пропорційно платоспроможному попиту. Єдина проблема — дефіцит обігових коштів у аграріїв», — зазначив Олег Арестархов.

Директор з агровиробництва компанії «Нібулон» Костянтин Хмельницький також вказує на поступове відродження хімічної галузі України та ріст обсягів виробництва у 2023 році, оскільки зниження цін на газ сприяє поступовому зниженню цін і на міндобрива. Костянтин Хмельницький уточнив, що до кінця літа попит на міндобрива буде знижуватись, оскільки аграрії розпочнуть закуповувати їх для посіву озимих культур наступного сезону вже з серпня.

Експерт теж не бачить сенсу робити запаси добрив через їх високу вартість. По-перше, це лише заморожує фінансові ресурси,  необхідні для ведення зернового бізнесу. По-друге, на ринку, який знижується, немає сенсу «закріплюватись» за високою ціною на тривалий період.

«Ми очікуємо, що ціни на добрива будуть ще «привабливішими», тому зараз краще їх купувати безпосередньо для використання ближче до терміну проведення робіт», — пояснив директор з агровиробництва «Нібулона».

 

kurkul.com