Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.02.2022

Соняшникова олія дорожчає слідом за зростанням цін на соєву олію

Минулого тижня соняшникова олія нарешті почала дорожчати, хоча тривалий час ціни на неї залишалися стабільними, незважаючи на стрімке зростання котирувань на пальмову, а потім і соєву олію.

Основним чинником, що тисне на ціни соняшникової олії, залишається загроза військової агресії Росії щодо України, яка може призвести до зриву поставок з основних країн-експортерів. Водночас погіршення стану посівів сої у Південній Америці призводить до зростання цін на соєву олію.

Ціни на чорноморську соняшникову олію минулого тижня виросли на 30-50 $/т до 1420-1440 $/т FOB. Їх підтримали підсумки тендеру в Єгипті, де GASC придбав велику партію соняшникової олії за ціною 1463 $/т FOB, хоча ціна закупівлі соєвої олії була на 100 $/т вищою.

Зернова біржа Буенос-Айресу (ВАGE) знизила прогноз виробництва соняшника в Аргентині на 200 тис. тонн до 3,3 млн тонн, що на 2,9% поступатиметься торішньому врожаю, хоча темпи збирання кращі, ніж торік. Станом на 16 лютого соняшник зібраний на 24,1% площ у порівнянні з 16,4% рік тому.

Посушлива погода погіршує стан посівів сої в Аргентині. На 16 лютого в доброму або відмінному стані знаходилися 31% посівів (37% тиждень тому та 18% торік), а в поганому та дуже поганому – 23% (17% та 11%).

На тлі скорочення пропозицій південноамериканської соєвої олії імпортери з Індії, яка традиційно купує олію з Бразилії та Аргентини, минулого тижня законтрактували рекордні 100 тис. тонн соєвої олії з США, що призвело до зростання котирувань.

На цій новині березневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго у п’ятницю виросли на 1,2% до 1488 $/т, додавши за два тижні 3%.

Квітневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі в Малайзії після обвалу вівторка на 4,1% наприкінці тижня відновилися на 2% до 5539 рінггитів/т, або 1324 $/т, проте поки залишаються під тиском низьких темпів експорту та падіння цін на нафту.

Цього тижня ринок очікує зниження напруги на кордонах України, що з одного боку посилить попит на соняшникову олію, яка залишається дешевшою, ніж соєва, а з іншого боку знизить ціни на нафту, що відповідно вплине на котирування пальмової олії.

 

graintrade.com.ua