Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 07.02.2023

Ставки фрахту суховантажів падають від початку 2023 року

Початок 2023-го відзначився скороченням відвантажень залізної руди

Індекси. Наприкінці минулого тижня, 3 лютого 2023-го, загальний індекс Baltic Dry, що враховує ставки для суден класу Capesize, Panamax и Supramax, впав до 621, найнижчого рівня з середини червня 2020-го, повідомляє Hellenic Shipping News. За тиждень він знизився на 8,1%, падіння спостерігається п’ятий тиждень поспіль.

Індекс Panamax, що відстежує вантажі вугілля та зерна від 60 тис. тонн до 70 тис. тонн, на 3 лютого знизився до 940, на 10,8% у порівнянні із попереднім тижнем. Це найнижчий показник з 15 червня 2020 року. Середньодобовий заробіток для суден цього класу впав на $438, до $ 8,45 тис.

Індекс Capesize, який відстежує вантажі залізної руди та вугілля обсягом 150 тис. тонн, 3 лютого знизився до 429, на 20% за тиждень. Це є мінімумом за п’ять місяців.  Середній денний заробіток для суден цього класу, зменшився на $127 – до $3,56 тис.

Тенденції. Початок 2023-го став важким для сектору сухвантажів. Перші три тижні року, за даними Hellenic Shipping News, відзначилися падінням відвантажень залізної руди на 13,1% у порівнянні з аналогічним періодом 2022-го. Такі обсяги стали найнижчими принаймні з 2019-го, погіршивши умови для суден класу Capesize.

Слабкість ринку зумовили декілька причин – традиційне падіння попиту через святкування у Азії Нового року за місячним календарем; сильні зливи у Бразилії, що призвели до призупинення видобутку та падіння постачань руди з країни на 34,2% р./р. за перші три тижні 2023-го. Водночас експорт руди з Австралії у зазначений період також знизився, і не зміг  компенсувати вплив цих факторів. Для відновлення ставок фрахту потрібен вищий попит на перевезення.

Наприкінці січня, попри низькі ставки, ринкові очікування на 2023-й залишалися позитивними.  Угоди про фрахтування Capesize на поточний рік відновилися майже на 30% після того, як на початку грудня Китай послабив свою політику нульової толерантності до COVID-19.

Як зауважують аналітики, ринок Capesize сильно залежатиме від відновлення сектору нерухомості Китаю. Проте попри деякі позитивні фактори, настрої споживачів поки залишаються слабкими, що може відстрочити процес до другої половини 2023-го. Про відновлення попиту у КНР могло б свідчити зростання цін на залізну руду, яке спостерігалося із листопада 2022-го. Проте китайські регулятори ринку вже неодноразово виносили попередження про надмірні спекуляції.

Прогнози. Як зазначали представники суднового брокера Simpson Spence Young (SSY), у 2023 році на ринок морських перевезень впливатимуть війна в Україні, наслідки пандемії, які все ще  “корегують” глобальні ланцюжки постачань, декарбонізація судноплавного бізнесу. У SSY очікують, що у поточному році морська торгівля насипними вантажами повернеться до зростання, проте темпи, зокрема, залежатимуть від ситуації у світовій металургії, обмежень із постачанням зерна та перебоїв із іншими грузами.

Видання World Grain зазначає, що протягом чотирьох років, починаючи з 2018-го, суховантажний флот у світі збільшився на 15%, у той час як обсяги вантажоперевезень – лише на 2,9%. Відповідно, виник дисбаланс між попитом і пропозицією. Проте перевантаженість портів, викликана перебоями у ланцюжках поставок через COVID, допомогла врегулювати цей дисбаланс. Судна простоювали у портах, що знижувало доступні потужності для фрахту і сприяло збільшенню доходів для власників суден та зростанню витрат на фрахт і чартер для відправників вантажів. Зменшення завантаженості портів може спричинити падіння вартості фрахту та чартеру, і цей процес вже розпочався. Якщо, як очікується, затори у портах зменшаться протягом 2023 року, а Китай дійсно послабить свою політику щодо коронавірусу, ставки на перевезення навалочних вантажів можуть впасти.

За даними Maritime Strategies International (MSI), обсяги сухих насипних вантажів у 2023-му зростуть лише на 1,6%. Як зауважив Пламен Наткофф, заступник директора по насипним товарам та фрахту MSI, у перші місяці року навряд чи відбудеться зростання морської торгівлі. Проте він дав позитивний прогноз на другу половину року для залізної руди (прогнозується зростання потоків руди на 25-30 млн тонн протягом 2023-го) та невеликих оптових постачань, зокрема, сталі та пов’язаних з нею матеріалів.

Нагадаємо, що українські морські порти за підсумками 2022 року скоротили вантажообіг на 61,4% у порівнянні з 2021-м – до 59 млн тонн. Експортна перевалка вантажів портовиками скоротилася на 59,5% р./р. – до 47,8 млн тонн, а імпортна – на 74,2%, до 6,2 млн тонн.

 

gmk.center