Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 08.03.2023

Світові ціни на арматуру коригуються після землетрусу в Туреччині

На більшості світових ринків, окрім європейського, ціни на арматуру на початку березня 2023 року зростають

Ціни на арматуру на більшості світових ринків у березні 2023 року продовжують зростати. Котирування підтримуються попитом, який стримувався протягом 2022 року негативними очікуваннями щодо рецесії у світовій економіці.

Котирування арматури на ринку Туреччини, згідно з індикатором цін Kallanish, за тиждень 27 лютого – 6 березня 2023 року зросли на $10/т, або на 1,3%, у порівнянні з попереднім тижнем – до $740-760/т. Загалом від початку року ціни на арматуру на турецькому ринку зросли на 11,8%, або на $80/т.

Ціни на турецьку арматуру почали зростати після заяв уряду країни щодо наявності плану відновлення постраждалих від землетрусу міст та мікрорайонів протягом наступних 3-4 місяців. Після оприлюднення відповідних намірів почала зростати й ціна сировини для виробництва сталі – брухту. На фоні цього деякі металургійні підприємства повідомляли про повне зупинення продажів арматури, щоб оцінити витрати на брухт та сформувати беззбиткову ціну для своєї продукції.

Попит з боку імпортерів турецького прокату наразі низький, оскільки поточні ціни є неконкурентоспроможними. Деякі учасники ринку вважають, що на час відновлення постраждалих міст від землетрусу варто офіційно обмежити експорт. Вартість арматури турецького виробництва стала найвищою в світі, що пояснює відсутність попиту з боку закордонних споживачів.

Оскільки продажі турецької арматури на експортні ринки залишаються майже на нульовому рівні, постачальники з інших країн не втрачають можливості виходу на нові ринки для заміщення відсутності Туреччини. Єгипетські виробники відвантажують турецькі обсяги арматури на ринок Румунії, тоді як США та Канада стали покупцями продукції з Алжиру та Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ). В Ізраїлі та Ємені з кожним днем посилюється присутність близькосхідних та російських заводів.

Очікується, що найближчим часом Туреччина залишиться без експортного попиту через надто високі ціни арматури. При цьому знизити котирування не вдасться через високий внутрішній попит, який буде підтримуватися будівельною галуззю.

На європейському ринку з початку березня 2023 року ціни на арматуру коригуються в бік зниження. Зокрема, котирування арматури в Північній Європі станом на 3 березня 2023 року скоротилися на €70/т, або 8,2% в порівнянні з ціною на 24 лютого – до €750-780/т. В Італії вартість арматури за цей період впала на €10/т – до €690-700/т.

Ціни на арматуру в Європі різко впали через зниження споживання, особливо в будівельному секторі. Будівельні компанії ЄС продовжують уникати закупівель арматури, незважаючи на те, що рівень запасів є низьким. Така ситуація спостерігається у Франції, Німеччині, Бельгії, Італії та Іспанії.

Значне скорочення споживання викликає великі занепокоєння у згаданих країнах. Цього місяця сталевиробники можуть вдатися до скорочення виробництва продукції, щоб уникнути ще більшого падіння цін.

При цьому нещодавно найбільший у Європі виробник сталі ArcelorMittal заявив про плани підвищити довгострокові ціни на продукцію приблизно на €30/т, щоб відшкодувати деякі втрати виручки через вищі витрати на сировину, зокрема брухт. Отже, ціна арматури на європейському ринку ближчим часом відновиться, але цьому сприятиме не зростання попиту, а намагання виробників перекласти збільшення витрат на виробництво на споживачів.

Китайський ринок арматури залишається стабільним. Станом на 3 березня котирування арматури були на рівні 4130-4150 юанів/т ($598-601/т). Учасники ринку очікують результатів засідання Всекитайських зборів народних представників. Позитивні дані промислового виробництва за підсумками лютого, а також поступове відновлення ринку нерухомості Китаю також підтримують ціни. Але незважаючи на нестачу робочої сили після зимових свят та обмежену пропозицію, активність ринку є невисокою.

Світові ціни на арматуру

Нагадаємо, виробники арматури регіону MENA втрачають $50-70 млн на місяць через зміну глобальних торговельних потоків внаслідок російського вторгнення в Україну. Спочатку виробники підвищили ціни, щоб компенсувати втрати від розриву ланцюжків поставок. Пізніше ціни почали падати через підвищену активність експортерів у пошуках нових напрямків продажу.

 

gmk.center