Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 18.01.2023

Світові ціни на брухт відкоригувалися після різкого зростання – $413/т

Котирування брухту в Туреччині за тиждень 9-16 січня 2023 року знизилися на $7/т на фоні зменшення попиту на готову сталеву продукцію

Ціни на брухт марки HMS 1/2 на ринку Туреччини протягом 9-16 січня 2023 року впали на $7/т в порівнянні з попереднім тижнем – до $405-413/т. Таким чином, котирування сировини почали знижуватися після досягнення максимуму з початку червня 2022 року. Про це свідчить індикатор цін Kallanish.

Котирування металобрухту на турецькому ринку минулого тижня стабільно знижувалися після попереднього досягнення пікового значення за останні півроку. Ціни на сировину почали падати разом зі зменшенням попиту, оскільки місцеві комбінати поповнили складські запаси, а доступність брухту зростала.

Тиск на металургів ослабнув на фоні зростання пропозиції брухту – очікувалося, що вона буде зменшуватися. Виробники сталі  тимчасово зупинили закупівлі та зосередилися на продажах готової продукції.

Кількість пропозицій брухту почала зростати після того, коли на минулому тижні ціни на брухт досягли прийнятних рівнів для постачальників. Турецькі метзаводи, своєю чергою, були змушені піти з ринку через низькі продажі арматури.

Попри падіння попиту, прийнятною ціною для американських постачальників є $425/т, тоді як європейські продавці орієнтуються на $415/т. Хоча більшість учасників ринку не вважають ці пропозиції життєздатними в поточних умовах.

Таким чином, котирування брухту на початку 2023 року сягнули стелі, і найближчим часом очікується пом’якшення цін. При цьому деякі учасники ринку припускають, що зростання може продовжитися, оскільки бізнес з торгівлі металобрухтом втратив логіку.

«Нещодавно ми спостерігали різке зростання цін без очевидної причини, а це означає, що найближчим часом такий стрибок може повторитися. У кращому разі, ціни поки що залишаться на теперішньому рівні, а турецьким металургам доведеться платити ще більше, коли почнеться різке зростання», – зазначає постачальник брухту.

Нагадаємо, світове споживання брухту в першому півріччі 2022 року зменшилося на 8,4% в порівнянні з аналогічним періодом 2021 року – до 248,79 млн т. Негативна тенденція попиту на брухт підтримувалася зниженням глобального виробництва сталі.

Світове споживання металобрухту у сталеливарному виробництві за підсумками 2021 року збільшилося на 12% р./р. – до 620 млн т. За рік частка брухту у виплавці сталі збільшилася до 32%, тоді як у 2019 році цей показник становив 30%, а у 2020-му, у розпал пандемії – 29%.

 

gmk.center