Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 01.02.2023

Світові ціни на брухт зросли на $10/т на фоні відновлення попиту

Котирування брухту в Туреччині за тиждень 23-30 січня 2023 року підвищилися до $420/т

Ціни на брухт марки HMS 1/2 на ринку Туреччини протягом 23-30 січня 2023 року зросли на $10/т в порівнянні з попереднім тижнем – до $418-420/т. Таким чином, котирування сировини почали відновлюватися після двотижневого падіння. Про це свідчить індикатор цін Kallanish.

Турецькі металурги погодилися на нові рівні цін, хоча ще тиждень тому наполягали на цінах нижче $400/т. Терплячість експортерів брухту дала змогу перебороти супротив турецьких споживачів.

Ринок не передбачав, що попит відновиться при такому рівні цін. Перші контракти були укладені з продавцями зі США. Побачивши таку тенденцію, котирування підвищили й інші постачальники.

Оскільки пропозиція на ринку значно скоротилася, металурги Туреччини почали купувати сировину, щоб уникнути дефіциту та ще більшого зростання цін. Окрім того, на зростання попиту вплинуло зниження цін на газ для промисловості країни з 1 лютого 2023 року. Збільшення маржі металургів за рахунок менших витрат на енергоресурси дає можливість закуповувати сировину по ринкових цінах без значних втрат.

У зв’язку з різким зростанням попиту та низькою пропозицією постачальники націлені на підвищення цін. Металурги, своєю чергою, не впевнені, що заощаджених на енергоносіях коштів вистачить, щоб покрити чергове зростання вартості сировини.

Найближчим часом очікується незначне зростання цін на брухт у Туреччині, що стане наслідком обмеженої пропозиції на ринку. Попит при цьому може постраждати, оскільки турецьким металургам потрібен час, щоб оцінити позитивний вплив зниження вартості енергоресурсів.

Нагадаємо, світове споживання брухту в першому півріччі 2022 року зменшилося на 8,4% в порівнянні з аналогічним періодом 2021 року – до 248,79 млн тонн. Негативна тенденція попиту на брухт підтримувалася зниженням глобального виробництва сталі.

Світове споживання металобрухту у сталеливарному виробництві за підсумками 2021 року збільшилося на 12% р./р. – до 620 млн тонн. За рік частка брухту у виплавці сталі збільшилася до 32%, тоді як у 2019 році цей показник становив 30%, а у 2020-му, у розпал пандемії – 29%.

 

gmk.center